6 månader gamla Colin hittades livlös i sängen

Nu samlar föräldrarna in pengar till sonens begravning

Av
Hanna Rahlén

LANDSKRONA. Redan från födseln fick föräldrarna Alexander Bjuhr och Rebecca Boese kämpa för Colin. Han föddes nämligen med tarmarna utanför kroppen och efter en operation vårdades han på sjukhus i flera veckor. Men till slut, efter flera andra motgångar, kunde familjen börja sitt vanliga liv igen. Åtminstone fram till fjärde advent.
– Colin skulle nästan precis fylla sju månader. Jag vaknade på fjärde advent och hittade honom i spjälsängen, helt vit och lila om läpparna. Jag skrek på min sambo och när hon såg honom började hon skrika hans namn, berättar Alexander Bjuhr.
Grannarna involverades och ambulans kom och hämtade både Colin och föräldrarna men redan fem minuter efter att de kommit fram till lasarettet i Helsingborg fick de beskedet.
– De kom ut och berättade att han inte klarade sig. Vi vet inte riktigt ännu men med allra största sannolikhet handlar det om plötslig spädbarnsdöd, säger Alexander Bjuhr.
Mitt i sorgen ska familjen försöka förbereda begravningen av Colin, något som visade sig vara väldigt dyrt. I ett inlägg på Facebook förklarar föräldrarna att de tvingas dra ner på vissa saker på grund av sin ekonomi och att de nu startat en insamling för att kunna ge sonen den begravning han förtjänar, något som Kvällsposten rapporterade om först.
– Vi har så att vi klarar oss men begravning är så dyrt och vi vill inte att Colin ska lida av att vi inte har tillräckligt med pengar. Vi vill kunna ge honom en så fin begravning som möjligt och därför startade vi insamlingen, berättar Alexander.
Och inlägget har fått genomslag. Nästan 500 personer har reagerat på det och det har delats nästan 60 gånger. Igår hade de fått in 10 000 kronor och senast Alexander kollade hade summan ökat till 26 000 kronor.
– Som min sambo sa: "Man ska aldrig underskatta mammor". Förutom pengarna så har vi också fått kontakt med andra som gått igenom samma sak. Det blir som ett plåster på plåstret på såren och det känns fantastiskt att människor som vi inte känner gör detta för oss.
Nu misstänker familjen att de kommer få mer pengar än vad de behöver, något som inte ska gå till spillo.
– Alla som skänkt pengar ska få veta att de gått till något viktigt så det som blir över ska vi skänka till Ronald McDonald hus i Lund där föräldrar får bo när deras barn är på sjukhus. Vi har varit i den mest smärtsamma situationen man kan vara och då vill vi gärna göra något för andra, säger Alexander Bjuhr.

Publicerad 30 December 2016 14:15

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Landskronaföretag får stöd för klimatprojekt

LANDSKRONA/SKÅNE. Totalt satsas 153 miljoner kronor på olika klimatprojekt runt om i Skåne. Pengarna delas ut av Klimatklivet. Ett av 37 skånska projekt finns i Landskrona. Här ska företaget DSV Road AB satsa på intern laddning och får därför ett anslag på 66 500 kronor.

– Klimatklivet är brett. Det handlar inte bara om stöd till elbilsladdning vilket många tror. Alla som har en idé som kan leda till god klimatnytta kan söka stöd från Klimatklivet. Både enklare och mer komplicerade åtgärder välkomnas, säger Sandra Johanne Selander, klimat- och energistrateg på Länsstyrelsen Skåne, i ett pressmeddelande.

Sedan starten 2015 har 142 klimatsmarta åtgärder beviljats stöd i Skåne för totalt 366 miljoner kronor. Detta leder till en årlig minskning på 105 000 ton koldioxid.