Sigge får åka på sitt livs fotbollsäventyr

Har medfödd muskelsjukdom

Av
Felix Alnemark

Felix Alnemark

KÅGERÖD. Martin Gustafsson la upp en film från sjukhuset när hans sjuårige son Sigge tittade på Youtube-klipp på favoritlaget Liverpool. Det fick Malmöbon Robin Bylund att starta en insamling till en lagtröja. Men insamlingen gick så bra att det blir en resa för familjen till Anfield Road för att se laget spela.
Sigge Eklund från Halmstad by utanför Kågeröd har den medfödda muskelsjukdomen Nemalin myopati. Den innebär att han andas genom respirator. Nyligen var han inlagd för en planerad operation på universitetssjukhuset i Lund.
– Han låg och kollade på Liverpoolklipp på Youtube vilket han gör rätt ofta. Jag la upp en film på det för att visa hans vardag, berättar Sigges pappa Martin Gustafsson.
Då hörde Robin Bylund från Malmö av sig.
– Vi kände inte varandra. Han frågade lite om Sigge. Vi skickade några meddelanden fram och tillbaka. Pappor emellan, säger Martin Gustafsson.
Robin bad om att få göra en insamling till varsin julklapp till Sigge och hans storebror Otto. Robin la ut en bild på Sigge på Facebook och berättade personligt om honom och hans intresse.
– På söndagen hade jag varit borta från sociala medier. Jag fick en chock på söndagskvällen, berättar Martin Gustafsson.
Det visade sig att insamlingen hade blivit en succé på bara ett dygn. Det kommer inte bara bli varsin julklapp till Sigge och Otto utan en resa till England för en match på anrika Anfield Road.
– Det är fantastiskt att det finns sådana medmänniskor i dessa tider, säger Martin Gustafsson.
Hur blev det just Liverpool för Sigge?
– Det är nog hans pappa som hjärntvättat honom. Storebror Otto följde med till en match och då föll nog polletten ner när han fick uppleva den magiska känslan av Anfield road och atmosfären. Det har kommit succesivt hos Sigge. Nu tittar han på mål och målgester på datorn, säger Martin Gustafsson.
I och med att Anfield Road byggs om så kan man som supporter betala för att få en sten med sitt namn inristat. I marken framför arenan kommer det finnas en sten där det står ”Sigge & Otto”.

Publicerad 02 January 2017 05:00

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Landskronaföretag får stöd för klimatprojekt

LANDSKRONA/SKÅNE. Totalt satsas 153 miljoner kronor på olika klimatprojekt runt om i Skåne. Pengarna delas ut av Klimatklivet. Ett av 37 skånska projekt finns i Landskrona. Här ska företaget DSV Road AB satsa på intern laddning och får därför ett anslag på 66 500 kronor.

– Klimatklivet är brett. Det handlar inte bara om stöd till elbilsladdning vilket många tror. Alla som har en idé som kan leda till god klimatnytta kan söka stöd från Klimatklivet. Både enklare och mer komplicerade åtgärder välkomnas, säger Sandra Johanne Selander, klimat- och energistrateg på Länsstyrelsen Skåne, i ett pressmeddelande.

Sedan starten 2015 har 142 klimatsmarta åtgärder beviljats stöd i Skåne för totalt 366 miljoner kronor. Detta leder till en årlig minskning på 105 000 ton koldioxid.