Långa väntetider när det krisar i familjen

"Vi har flyttat familjerätten för att få högre kompetens och mindre sårbarhet”

Av
PER OHLSSON

SVALÖV. Tre månaders kötid. Det gäller för att få familjerådgivning i Svalöv. Längst i Skåne – i grannkommunen är det ingen väntetid alls.
Är det kris i relationen så är det bäst att ha is i magen.
I alla fall om ni bor i Svalöv.
Nio kommuner samarbetar och har gemensam mottagning i Lund. I januari var den förväntade kötiden tre månader. Vilket förstås kan vara förödande om läget är akut.
– Vi för en dialog med Lund, säger Mikael Lindberg som är verksamhetschef för individ- och familjeomsorgen i Svalöv.
Och vad kan ni göra för att minska köerna?
– Det är klart att vi kommuner som har gemensamma intressen i Lund kan betala för fler tjänster.
Så det är pengar det handlar om?
– Rent konkret ger mer pengar kortare väntetider.
Burlöv, Hörby, Höör, Kävlinge, Lomma, Lund, Staffanstorp, Svalöv och Svedala samsas om tjänsterna på kriscentrum i Lund.
Det är klen tröst att avgiften, som är subventionerad av hemkommunen, för ett samtal på mottagningen är lägst för par från Svalöv. 125 kronor kostar nämligen ett besök, att jämföra med 400 kronor för Lommabor.

Väldigt nära är förhållandena väldigt annorlunda. Perstorp och Klippan samarbetar exempelvis om en mottagning. Här är det ingen väntetid alls för tillfället och dessutom är rådgivningen helt gratis.
– Det är klart att vi vill hålla hög kvalité, fortsätter Mikael Lindberg.
– Det är därför vi exempelvis flyttat vår familjerätt till Helsingborg, där kompetensen är högre. Plus att sårbarheten är mindre tack vare mer personal.
Verksamheten ses ständigt över och chefen för individ- och familjeomsorgen konstaterar:
– Sedan månadsskiftet september-oktober har vi sluppit fylla upp socialsekreterartjänsterna med dyra konsulter. Det är också ett steg i rätt riktning.


Rekordkö

De nio kommunerna som samsas om familjerådgivning i Lund noterade i januari kötider på tre månader, vilket är längst i regionen.
Helsingborg, Höganäs, Klippan och Perstorp noterade ingen väntetid alls under samma period.
Under 2016 genomfördes cirka 4 400 samtal på mottagningen i Lund.
Familjerådgivarna är socionomer med terapeutisk vidareutbildning och lång yrkeserfarenhet. De arbetar under sträng sekretess, för inga journaler och garanterar besökarnas anonymitet.

Publicerad 13 February 2017 13:00