Kommunstyrelsens ordförande, Torkild Strandberg (L), menar att Vellinges beslut om tiggeriförbud kan vara en väg att gå i Landskrona med.

Kommunstyrelsens ordförande, Torkild Strandberg (L), menar att Vellinges beslut om tiggeriförbud kan vara en väg att gå i Landskrona med.

Strandberg (L) öppen för tiggeriförbud i Landskrona

LANDSKRONA. Vellinge ser ut att bli den första kommunen i landet att införa ett tiggeriförbud. Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande, välkomnar ett liknande beslut i Landskrona.

– Nu följer vi med intresse vad som sker i Vellinge, om det finns nya infallsvinklar för att lyckas med förbudet på en legal grund. Visar det sig finnas kan jag aktualisera frågan i Landskrona, säger han.

Det var i går som förslaget om ett lokalt tiggeriförbud klubbades i kommunfullmäktige i Vellinge kommun. Förbudet är tänkt att träda i kraft 1 januari 2018 och ska gälla på olika platser i kommunen. Om länsstyrelsens säger ja ser Vellinge ut att bli den första kommunen att införa tiggeriförbud, något som eventuellt kan bli aktuellt även i Landskrona.

– ­­Fullmäktige har beslutat att utreda frågan om vilka legala grunder det finns för ett tiggeriförbud. Jag kan inte säga när utredningen är klar, men det är absolut inom närtid, säger Torkild Strandberg.

Hur stor är problematiken med tiggeri i Landskrona i dag, enligt dig?

– Hur stor den är får var och än värdera själv. Men det är en problematiskt. Grundproblematiken är att en sådan fattigdom finns i Europa 2017. Men i Sverige kan vi inte ta på oss rollen att ta hand om fattigdomsproblematiken i Rumänien och Bulgarien. Det måste lösas på europeisk nivå.

– Att lägga en tia eller tjuga i en kopp utanför Ica är en god gärning, men det löser inte problematiken.

Vellinges tiggeriförbud är det första i landet sedan Sala misslyckades med ett införande 2011.

LÄS OCKSÅ:

S om tiggeriförbud: "Det behövs nationella riktlinjer"

 

Publicerad 21 September 2017 09:15