KÄMPE. Monica Ohlström Nilsson blev känd för sin envisa kamp mot BT Kemi. Hon är fortfarande sitt Teckomatorp troget. Foto: Malin Nävelsö

KÄMPE. Monica Ohlström Nilsson blev känd för sin envisa kamp mot BT Kemi. Hon är fortfarande sitt Teckomatorp troget. Foto: Malin Nävelsö

Kampen mot BT Kemi

Monica Nilsson kämpade för barnen

RÖDA TRÅDEN. Monica Ohlström Nilsson blev känd i hela landet när hon tog upp kampen mot BT Kemi. Född och uppvuxen i Teckomatorp hade hon inte en tanke på att flytta, men hon trodde inte heller att kampen mot kemiföretaget skulle bli så lång.

Just i dagarna står familjen i begrepp att flytta – ja, inom Teckomatorp då förstås, där man också driver en liten honungsfabrik. Monica Ohlström Nilsson har haft anledning att gå igenom en hel del saker.

– Man har ju samlat massor och när man ser alltihop tänker man förstås på det. När man var i det tänkte man inte på att det var så stort.

För stort blev det. Monica Ohlström Nilsson säger att hade hon inte varit hemmafru så hade hon aldrig hunnit med allt det som följde av hennes första namninsamling mot BT Kemis metoder.

– Med en förstående familj så gick det, för det var ju ett heltidsjobb stundtals. Det har varit så många, forskare och andra, som givit mig oerhört mycket hjälp.

Mycket misstro
Ibland kändes det förstås extra motigt, dels för att det dröjde så länge innan berörda myndigheter reagerade, dels för att långt ifrån alla i byn var entusiastiska över Monica Ohlström Nilssons protester.

– Det tyckte nog jag var jobbig och så var där alltid vissa som trodde att man själv tjänade på det. Men jag minns när man var i stan eller så, man kunde känna på lukten att det kom någon från Teckomatorp, för de luktade BT och så tänkte man: Herre Gud, luktar jag själv så?

Monica Ohlström Nilsson var övertygad om att de allergier och den astma som hennes barn drabbades av hade med BT Kemi att göra. I dag jobbar hon som elevassistent åt barn med särskilda behov och engagemanget för barn och de tydliga åsikterna finns kvar.

– Jag är kanske gammalmodig, men jag tror att barn mår bäst av att vara med sina föräldrar de första åren. Barnen har inte bett om att få komma till världen.

Barnen inpå
I dag växer nya bostäder och en kulturpark upp där BT Kemis gifttunnor en gång förgiftade både jord och vatten. Marken på norra området bedöms som färdigsanerad. För Monica Ohlström Nilsson är det förstås en glädje att se Teckomatorp förändras.

– Det är klart att det känns bra. Jag hoppas att Teckomatorp kan lämna det gamla nu.

Tre av Monica Ohlström Nilssons fyra barn bor kvar i byn.

– Jag är själv uppvuxen med familjen nära inpå. Jag tror att det är bra för barn att ha det så.

7 snabba med Monica Ohlström Nilsson

Ålder: 60 år
Gör: Är elevassistent.
Familj: Man, fyra barn och tre barnbarn.
Läste senast: Jag läser inte böcker och sådant, så det får bli dagstidningen då.
Person jag skulle vilja träffa: Jag vet faktiskt inte någon.
Det bästa med stället jag bor på: Jag har ju alltid bott där, så det måste finnas något. Jag är sådan, att har jag det bra, så ser jag ingen anledning att flytta. Teckomatorp har också bra kommunikationer och lite service på hemmaplan.
Det här är viktigt för mig: Hälsan och familjen.

Skicka vidare

Henrik Wachtmeister på Knutstorp skickade frågan: Hur vågade du ta striden mot BT Kemi och tror du att du inspirerat andra till att visa samma goda civilkurage? – Oh, det är en svår fråga. Jag var ung, men så trodde jag att det BT Kemi gjorde var skadligt för mina barn. Det kan få en att ta tag i saker man inte hade gjort annars. Just att inte veta vad det handlar om, det gör en rädd. Sedan trodde jag inte att det skulle ta sådan tid – man börjar med något och sedan rullar det på. Många tyckte nog jag var jobbig då, särskilt innan det kom fram att det faktiskt var fel. Monica Ohlström Nilsson skickar vidare till Anders Svärd, engagerad i Torpardagen, med frågan: Varför bor du i Teckomatorp och varför engagerar du dig så mycket i byn?

Publicerad 21 December 2010 19:50