Upprop mot vindkraftsutbyggnad

”Vem vill bo med skuggor, blinkers och buller”

AXELVOLD. Stoppa utbyggnaden av vindkraft i Svalövs kommun. Det kräver en nybildad aktionsgrupp, som i första hand vill förhindra att det byggs en vindkraftsanläggning med fyra verk mellan Svalöv och Axelvold.
– Folk är trötta på det här nu, utbyggnaden kan inte fortsätta, säger en av initiativtagarna Marie Andersson.
I början av juli ansökte Lönnstorps gård och Vento Energi AB om bygglov för fyra vindkraftverk på fastigheten Lönnstorp 2:1. Planerna har dock diskuterats sedan 2006, och de boende i området har med tiden blivit mer och mer negativt inställda till projektet.
– Vi har redan tre stycken som står och dundrar vid Halmstad, och om detta blir verklighet så innebär det att vi här i Axelvold får vindkraftverk i ytterligare väderstreck, säger Marie Andersson som störs av buller från Halmstad dagligen.

Tjugotal medlemmar
– Vem vill bo med skuggor, blinkers och buller, undrar Kågerödsbon Ann Juhl och fortsätter:
– Men det handlar inte bara om det, utan även att Svalöv är en fantastisk naturkommun, och vill vi verkligen förstöra hela landskapet?
Aktionsgruppen har i dagsläget ett tjugotal medlemmar från hela kommunen.
– Att få stopp på de planerade verken vid Lönnstorp är första prioritet, men i förlängningen handlar det om att det inte ska byggas fler vindkraftverk i kommunen, säger Marie Andersson.
Lars Magnusson bor precis som Marie Andersson i Axelvold. Enligt hans egna beräkningar skulle vindförhållandena innebära att ljudet från vindkraftparken skulle ligga mot hans fastighet 70 procent av tiden.
– Och jag har inte ens blivit kallad av kommunen att yttra mig i ärendet eftersom jag bor längre än en kilometer därifrån, säger han bekymrat.

Inte medvetna
Enligt gruppen kan boende på betydligt längre avstånd än en kilometer uppleva problem med buller och skuggor.
– Det är många fastigheter i Svalövs tätort som ligger inom en radio av tre kilometer, frågan är om de inser att de kan bli drabbade av detta, säger Lars Magnusson.
Sedan bygglovet lämnades in har gruppen kraftsamlat genom att starta en hemsida, delat ut flyers och gjort namninsamlingar.
– Vi kan bara skrika och ropa så högt vi kan eftersom vi aldrig kommer att kunna hävda oss i en domstol, säger Marie Andersson.
– Man känner sig ensam och maktlös, det är som David mot Goliath. Man kör över människor helt besinningslöst, säger Ann Juhl.

Publicerad 14 August 2012 09:00

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag