Byborna köper stationshuset

Röstångaborna ska vara med och finansiera köpet

RÖSTÅNGA. De senaste två somrarna har stationshuset i Röstånga stått öde, men det ska det bli ändring på. Röstånga utvecklings AB (Ruab) har nämligen beslutat att köpa huset och rusta upp det. Och redan nästa sommar är det tänkt att det ska serveras mat och dryck igen.
– Sedan förre krögaren stängde har det saknats en mötesplats här i byn. Så vi beslutade oss för att ta saken i egna händer, som vi så ofta gör här i Röstånga, säger Nils Phillips, styrelseordförande i Ruab.
För att kunna få ett lån krävs det att Ruab skrapar fram en kontantinsats på 350 000 kronor.

Sälja bygdeaktier
Tanken är att Röstångaborna självs ska bli medfinansiärer genom försäljning av andelar, så kallade bygdeaktier. Dessa kostar från 500 kronor och uppåt och innebär att aktieägaren blir delägare i huset.
– Alla kan bidra med lite, som man sedan kan göra mycket för. Det är tanken bakom bygdeaktierna, förklarar Nils Phillips.
Man planerar även en stödgala i september för att dra in lite extra slantar, och artister som tidigare uppträtt på stationshuset har lovat att spela gratis.
Ruab har fram till den sista oktober på sig att samla in kontantinsatsen.
– Det är ett riktigt tufft uppdrag att få tag i pengarna. Det krävs en hel del arbete, men vi är övertygade om att det kommer att lösa sig. Annars hade vi aldrig dragit igång det här.

Hitta krögare
I dag är det den förre krögaren som äger fastigheten. Hur stor köpeskilling det är tal om vill inte Nils Phillips avslöja i nuläget.
Huset är i behov av renovering, framför allt köket som i dagsläget inte är godkänt för restaurangverksamhet. När köpet väl gått igenom är det alltså renovering som står näst på tur. Men även att hitta en krögare som vill arrendera restaurangen.
– Ingenting är klart, men vi har redan börjat lägga ut lite krokar och fått några krögare som är intresserade.
Nästa sommar är det tänkt att det nyrenoverade stationshuset återigen ska slå upp portarna.
– Det är en stor utmaning, men det är klart att vi ror ihop detta, säger en optimistisk Nils Phillips.

Röstånga Utvecklings AB (Ruab)

Startades i maj 2011 som en vidareutveckling av den ideella föreningen Röstånga Tillsammans som äger 51 procent av bolaget. Syftet är att utveckla Röstångabygden på en kommersiell plattform. Bland Ruabs tidigare projekt finns konsthallen som ligger i det före detta fryshuset vid Mölledammen.

Publicerad 26 August 2012 09:00

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag