Röstångaborna Jonas Dahlqvist och Siv Arvelid är två av sex konstnärer som just nu ställer ut på Röstånga turistbyrå. De sitter framför ett av sina respektive verk.

Röstångaborna Jonas Dahlqvist och Siv Arvelid är två av sex konstnärer som just nu ställer ut på Röstånga turistbyrå. De sitter framför ett av sina respektive verk.

De ställer ut på turistbyrån

RÖSTÅNGA. Hon kan vara den enda i hela världen som skapar tavlor med ett koreanskt papper gjort av mullbärträdets bark. Och han är ett bevis på att det visst går att bli konstnär, bara man vill. Röstångaborna Siv Arvelid och Jonas Dalhqvist är två av de sex elever till nobelkonstnären Susanne Jardeback som ställer ut på Röstånga turistbyrå fram till den 22 augusti.

– När man river i pappret så händer det saker, då får jag idéer, säger Siv Arvelid.
Hon pratar om det koreanska pappret ”hanji” som är gjort för hand av mullbärsträdets bark. Det finns i olika strukturer och används i till att slå in saker, eller göra skålar, lyktor och brickor till exempel.
Men Siv Arvelid använder det till att göra tavlor.
– Jag bakar fast pappret på canvasen med akrylfärg, säger hon.
Siv Arvelids målande tog fart när hon tillsammans med maken flyttade till Sydkoreas huvudstad Seoul 1996. Där lärde hon känna både en svensk och flera koreanska konstnärer. Hon återvände till Röstånga 2009 och har nu varit elev till nobelkonstnären Susanne Jardeback i sex terminer.
Vad handlar din konst om?
– Det handlar mycket om gränser som delar människor, säger Siv Arvelid och visar på en tavla med tranor som flyger över en gräns.
Hur har din konst förändrats du började som elev hos Susanne Jardeback?
– Det är inte lika mycket drakar och tranor med längre, säger hon.
Hur är det att ha Susanne som lärare?
– Susanne är en fantastisk lärare som låter sina elever ha sin egen teknik, säger Siv Arvelid.
Att hitta sin egen teknik är något som Jonas Dahlqvist gjort. Jonas Dahlqvist har tidigare provat på keramik och silversmide och sedan fem terminer går han som elev hos Susanne Jardeback och målar akryl, mycket med spatlar.
– Det är abstrakt och intuitivt. Jag försöker inte tänka utan bara låta det hända, säger han.
Hur kom det sig att du började måla?
– Jag bara hade ett sug att prova, säger han.
Jag kan bara teckna huvudfotingar. Tror du att vem som helst kan bli konstnär?
– I någon form kan man alltid uttrycka sig, säger Jonas Dahlqvist.
– Det är skönt att bara släppa loss tankarna, säger han.

Publicerad 08 August 2014 12:00