Svalövsbon Anders Vestergård har officiell release på sin nya jazzplatta, Ostrobothnian Tales i slutet av september på Galleri Tapper-Popermajer i Teckomatorp.

Svalövsbon Anders Vestergård har officiell release på sin nya jazzplatta, Ostrobothnian Tales i slutet av september på Galleri Tapper-Popermajer i Teckomatorp.

Jazziga toner från finska västkusten

Av
Jonas Lundin

SVALÖV. Lyrisk, melodisk och uttrycksfull nordisk jazz med explosiva inslag. Så beskriver Svalövsbon och musikern Anders Vestergård sin första jazzplatta i eget namn, Ostrobothnian Tales. Officiell release i slutet av september i Teckomatorp.
– Jag ville göra ett finlandssvenskt jazzprojekt, säger Anders Vestergård.
Kanske inte så konstigt. Anders Vestergård, som arbetar som musiklärare på Fridhems folkhögskola, kom till Sverige från Finland 1995. Namnet på bandet, West Yard Jazz Quartet refererar både till Anders Vestergårds efternamn och till den finska västkusten. Titeln på skivan, Ostrobothnian Tales, anspelar på Österbotten, landskapet där Anders Vestergård växte upp. Han kommer från byn Norra Vallgrund i Vasa skärgård.
Alla fyra musiker i hans projekt West Yard Jazz quartet har finlandssvensk bakgrund. Skivan spelades in under två snabba dagar.
– Det fick bli ett möte här och nu, säger han.
Även releasekonserten lär bli ett "här-och-nu" möte.  De finlandssvenska musikerna flygs in för en kväll. Skivan Ostrobothnian tales får nämligen officell release i samband med en exklusiv spelning i konsertserien Musik i Teckomatorp den 26 september.
– Jag tycker att det är kul att det blir en release här, säger Anders Vestergård.
Att Österbotten är ett öppet och platt landskap kanske syns någonstans i musiken, tror han.
– Det finns ingen egen äldre jazztradition på svenska Österbotten, säger han.
På skivan finns kompositioner av alla fyra musiker. Anders Vestergård bidrar med sex av sammanlagt elva låtar. Några är från hans första tid i Sverige, runt 1996-97 och några låtar är nyskrivna.
– Jag har jobbat mycket med rytm och det kanske syns i mina nya kompositioner.
De har influenser av nordisk och svensk jazz.
– Det blev en lugnare och mer stillsam platta än jag tänkt från början, säger han.
Ostrobothnian Tales är den andra skivan som ges ut på det svalövska skivbolaget Drum voice records, som Anders Vestergård och Emma Denward äger tillsammans. Anders Vestergård hoppas på en releaseturné i Finland till våren. Skivan, som är tryckt i tusen exemplar, går lättast att få tag i via hemsidan www.drumvoicerecords.com. Den finns även på Cdbaby.com, Itunes och Spotify.
Övriga musiker i West Yard Jazz Quartet är Niklas Winter, Mikael Jakobsson och Johnny Åman.

Publicerad 25 August 2014 07:00