Det virituella galleriet öppnar den 29 november klockan tio på hemsidan www.konstmappen.se. Sju konstnärer ställer ut under temat Ängeln i Rummet. Foto: Fredrik Rubin

Det virituella galleriet öppnar den 29 november klockan tio på hemsidan www.konstmappen.se. Sju konstnärer ställer ut under temat Ängeln i Rummet. Foto: Fredrik Rubin

Premiär för online-galleri

Av
Fredrik Rubin

RÖSTÅNGA. Den första advent är det vernissage på ett nytt galleri som helt saknas väggar och tak. KonstMappen är ett virituellt galleri var sju konstnärer ställer ut i en samlingsutställning.
Det var då Ulla Strandberg flyttade tillbaka till Sverige efter 10 år utomlands som viljan att återknyta till sitt engagemang i konstlivet gjorde sig påmind. Med en gedigen erfarenhet som gallerist och tillika utbildad kermaiker vid HDK i Göteborg, kände Ulla att det vars dags att starta ett nytt projekt.
– Konstmappen är ett virituellt galleri vars första utställning har vernissage den 29 november klockan tio. Som konstnär är det ofta svårt att finna tid att marknadsföra det egna skapandet, KonstMappen är tänkt att dels visa upp men även förmedla uppdrag och sälja konstnärernas verk, säger Ulla Strandberg

Ängeln i rummet

I skrivande stund har elva konstnärer anslutit sig till projektet av vilka sju konstnärer kommer att ställa ut nyproducerade verk under vernissagen.
– Temat för samlingsutställningen är Ängeln i Rummet efter artisten Lalehs cover på Eva Dahlgrens låt. Konstnärerna har fått ta del av texten och videon för att sedan låta sig inspireras och tolka temat fritt. Det är otroligt spännande att se vad konstnärerna kommer att skapa, säger Ulla Strandberg.
En av de som tagit sig an utmaningen är Nilla van der Crussen, röstångabo sedan 1980-talet.
– Jag arbetar med olika uttryck, för denna utställningen skapar jag möbler av drivved och svartek. Svartek är ekträ som legat under vatten i lång tid, ofta i form av båtvrak. I Blekinges skärgård där jag och min man har en stuga finns ett vrak som jag hämtar material från, det är ett 30-tals vrak och är därför lagligt att göra åverkan på. Möblerna som skapas har ett grovt uttryck, säger Nilla van der Crussen.

Fri tolkning av verken

Då det för varje konstnär står fritt att tolka utställningens tema har diskussioner förts om huruvida varje verk ska ges en förklaring. Valet föll emellertid på att låta varje besökare av galleriet själv få tolka vad den ser.
– Min dotter frågade mig om jag inte var klok, inte kunde jag bygga skåp på detta temat. Men när jag gav hennes en förklaring förstod hon. Men jag vill likväl låta besökaren skapa sin personliga tolkning.
fredrik.rubin@lokaltidningen.se

Publicerad 18 November 2014 08:00