Fridhemsläraren, musikern och Svalövsbon Anders Vestergård var nyligen i Mexico med sin grupp Six Drummers, där de gjorde en workshop med mexikanska universitetsstudenter.

Fridhemsläraren, musikern och Svalövsbon Anders Vestergård var nyligen i Mexico med sin grupp Six Drummers, där de gjorde en workshop med mexikanska universitetsstudenter.

Han spelade in Mexico City

Av
Jonas Lundin

SVALÖV. Kan man spela på en stad? Svalövsbon, läraren och musikern Anders Vestergård har gjort det förr. Nyligen kom han hem från en resa med musikkollektivet Six Drummers som gjorde en workshop på Mexikos största universitet.

Tillsammans med universitetselever i teater, film och musik spelade gruppen Six Drummers in ljud från megastorstaden Mexico City. Sedan fick eleverna stoppa in ljudmaterialet i datorn och komponera utifrån det.
– De fick sätta ihop en liten performance, de gjorde väldigt häftiga små kompositioner av ljud- och bildmaterialet. De gjorde även ett liveframträdande, säger Anders Vestergård, som själv är musiker, slagverkare och musiklärare på Fridhem.
Resultatet kallade de mexikanska studenterna ”La metamorfosis del ruido en música” eller ”Sound of Mexico”.
Det sistnämnda anspelar på en långfilm som Six Drummers gjort, som heter Sound of Noise. Där spelade de in ljud från utemiljöer.
I Six Drummers, som funnits sedan år 2000, ingår både skådespelare, musiker, filmare och slagverkare. De har tidigare gjort också kortfilmen ”Music for One Apartment and Six Drummers”. I kortfilmen spelade de på vanliga objekt som finns runt omkring. Vad kan man till exempel spela på i ett kök?
Nu fick gruppen alltså tillfälle att hjälpa de mexikanska studenterna att göra Sound of Mexico.
– Det är något man hade kunnat göra var som helst. Det hade varit kul att göra ”Sound of Svalöv” och jämföra med Sound of Mexico, säger Anders Vestergård.
I höstas gjorde Six Drummers en barnföreställning för Operaverkstaden i Malmö, som förmodligen kommer igen i vår i något modifierad form.

Publicerad 21 January 2015 16:30