Den sista SM-kvaltävlingen i transportteknik avgjordes i Klippan i tisdags. Linnéa Edvinsson Nilsson var en av dem som representerade Svalöfs gymnasium.

Den sista SM-kvaltävlingen i transportteknik avgjordes i Klippan i tisdags. Linnéa Edvinsson Nilsson var en av dem som representerade Svalöfs gymnasium.

Svalövselever tävlade i transportteknik

KLIPPAN/SVALÖV. Den sista SM-kvaltävlingen i transportteknik avgjordes i Klippan i tisdags. Elever från tio transportutbildningar tävlade om en plats till Yrkes-SM för unga yrkesförare i Malmö 2016. Linnéa Edvinsson Nilsson var en av dem som representerade Svalöfs gymnasium.
Ungdomar visade under tävlingarna prov på sin skicklighet i flera utmanande moment som alla tillsammans speglar en yrkesförares vardag.
– Eleverna tävlar i manöverkörning med lastbil i väldigt trånga utrymmen och de har två truckmoment där de övar precision. Ett moment är lastsäkring med både teori och praktik samt distribution där de ska lasta pallar efter geografiskt område där de ska planera för att lossa från öst till väst, säger Johan Jönsson, lärare på Tegelbruksskolan i Klippan, där SM-kvaltävligen gick av stapeln.
Nervositeten var mer eller mindre påtaglig bland eleverna som koncentrerat kollade in när de övriga deltagarna genomförde sina moment. Om de gjorde korrekt eller inte, var det endast domarna som visste, men åskådarna höjde nervositeten påtagligt.
– Jag är jättenervös, jag vet inte riktigt varför och det är lite löjligt, men alla tittar ju på en, säger Linnéa Edvinsson Nilsson från Billesholm som representerade Svalöfs Gymnasium.
– Det praktiska är lättare än teorin där det lätt blir lite haveri, men det får gå i alla fall.
Tegelbruksskolans Filip Olsson, från Klippan står och kollar in klasskompisen Robin Dahl, Örkelljunga som kör ett av truckmomenten.
– Jag är riktigt nervös, säger han som liksom Robin har målet inställt på att komma i Topp 10.
En bit bort kämpar Rönnowskas ena representant Jonathan Wictor, från Billesholm, med spännbanden som ska lastsäkra ett stort betongrör.
– Jag vill ha det till att det gick rätt bra, men jag är rätt nervös. Jag gör mitt bästa, men jag blir lite mer stressad här än vad jag är annars. 
Vinsten kammades hem av Oskar Ågren från Malenagymnasiet i Sjöbo. Linnéa Edvinsson Nilsson  slutade på 16:e plats. Från Svalöfs gymnasium tävlade också Niklas Hamgård som kom på femte plats.

Publicerad 24 October 2015 13:00