Fridhem vill växa och sprida kunskap utanför kommungränsen

Röstångamodellen har gett blodad tand -- blickar mot Malmö

Av
PER OHLSSON

SVALÖV. Fridhems folkhögskola har vuxit både kvantitativt och geografiskt. Men det är bara början.
– Vi har startat åtta nya utbildningar på senare år, berättar skolans personalchef Daniel Unnerbäck.
Bland de färskaste finns filmmusiklinjen, berättarpionjärerna, allmän kurs med serieteckning samt olika etableringskurser.
– Vi anställde 13 nya medarbetare inför 2016 och bibehåller de utbildningar vi har även efter årsskiftet.
Men det finns planer på att växa ytterligare. Distansutbildningen i Röstånga kan få efterföljare.
– Vi tjuvstartade redan i december förra året med kombinerad kurs i svenska och hantverk för de som fått upphållstillstånd. Nu, sedan regeringen gett folkhögskolorna resurser och uppdrag att erbjuda svenska från dag ett, så har vi kört igång två nya grupper i ”Svenska på Röstångavis”. Det är populär utbildning ute där de asylsökande själva bor, med köer på 70-80 personer, fortsätter Daniel Unnerbäck.
Även om Fridhems bas alltid kommer att finnas i Svalöv, med bland annat internatboende för 200 elever, så finns planer på breddning.
– Vi är inte främmande för att etablera oss med viss utbildning i till exempel Malmö, där vi vet att behovet är stort, berättar Daniel Unnerbäck.

null

Publicerad 17 December 2016 12:00

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Landskronaföretag får stöd för klimatprojekt

LANDSKRONA/SKÅNE. Totalt satsas 153 miljoner kronor på olika klimatprojekt runt om i Skåne. Pengarna delas ut av Klimatklivet. Ett av 37 skånska projekt finns i Landskrona. Här ska företaget DSV Road AB satsa på intern laddning och får därför ett anslag på 66 500 kronor.

– Klimatklivet är brett. Det handlar inte bara om stöd till elbilsladdning vilket många tror. Alla som har en idé som kan leda till god klimatnytta kan söka stöd från Klimatklivet. Både enklare och mer komplicerade åtgärder välkomnas, säger Sandra Johanne Selander, klimat- och energistrateg på Länsstyrelsen Skåne, i ett pressmeddelande.

Sedan starten 2015 har 142 klimatsmarta åtgärder beviljats stöd i Skåne för totalt 366 miljoner kronor. Detta leder till en årlig minskning på 105 000 ton koldioxid.