Återfall:

"Allt jag upplevt som nykter är bortkastat"

AA ger en hjälpande hand i Kågeröd

Av
PER OHLSSON

KÅGERÖD. Han tog första fyllan i tidiga tonåren och var helgalkis som 17-åring. Hon har levt i förhållanden med missbrukare under stora delar av sitt liv. Nu slår de ett handfast slag för AA.
Skogsgruppen kallas den. Anonyma alkoholisters lokalförening i Kågeröd.
– Vi träffas två gånger i veckan. På torsdagar är det öppet möte och då är även anhöriga välkomna. För det är ju så att man räknar med att på varje alkoholist så går det minst fem medberoende, säger Lisa.
När hon träffade Rikard hade hon redan två förhållanden med missbrukande män bakom sig. Ändå vågade hon kasta sig in i ett nytt.
– Jag har börjat gå i anhöriggrupp i Landskrona och lärt mig mycket om mig själv. För jag kan ju inte skuldbelägga en människa på grund av hans sjukdom. Allt är bara tragiskt.

Vi träffas i församlingshemmet där AA numera håller till. De är tacksamma för samarbetet med kyrkan och tillgången på lokal.
– Det var som att vända en hand när han gått igenom AA:s 12-stegsprogram. Innan var det för mycket av allt, även när det gällde jobb eller träning, fortsätter hon och nickar mot livskamraten.
Han visar böcker, pratar om attraktionskraft och vikten av att tro på något större än sig själv.
– Jag tog mig ur skiten 1999 och var vit i tio år, sedan har jag fått två återfall. Allt jag upplevt som nykter är bortkastat när jag faller tillbaka i det där hålet. Att gå på möten i gemenskap är en sak, men att göra och leva efter stegen gör mig fri, säger en ärrad man som växte upp i tuff hemmiljö i Malmö, med en far som söp ihjäl sig.

Hela AA-rörelsen började med att två alkoholister, Bill och Bob, träffades i 1930-talets USA och med gemensamma krafter lyfte sig ur spritångorna. Bredvid stod handfallna experter och gapade.
– Jag som är alkoholist har lättare att hjälpa andra alkoholister. De lyssnar, för att jag varit i samma situation och vet vad jag pratar om. Vi har vår gemensamma erfarenhet.
I AA samlas alla sorter och Kågerödsgruppen, den enda i kommunen, lockar med temamöten på söndagar.
– Substansdrogerna på nätet växer och spelmissbrukarna blir fler. Sex, mat, narkotika eller spel är i grunden samma problematik och det finns även 12-stegsgemenskap för dessa beroenden.

FOTNOT: Lisa och Rikard heter egentligen något annat. ”Alla i föreningen vet förstås vilka vi är”, säger de.
per ohlsson

Publicerad 15 February 2017 05:00

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag