Ett gott val när drömmar blir verkliga

Laddade inför fettisdagsspurten: ”Vi håller igång fysiskt och tränar”

Av
PER OHLSSON

SVALÖV. Hon funderade på frisör eller konditor. Yrken med hyggliga utsikter. Några dagar in på 2017, och bara lite mer än ett halvår efter avslutad gymnasieutbildning, tog Charlotte Schmidt över Svalövs enda kondis.
Det är långa dagar för Lisbeth och Charlotte Schmidt, mor och dotter från Billeberga.
– Vi är här klockan tre på morgonen och går hem fem på eftermiddagen, berättar Charlotte.
Hon är 19 år och fastnade för degigt jästarbete mest för att hon gillar det där lilla extra – kronan på bakverket.
– Att pilla med tårtor och göra fina marsipanfigurer är det roligaste med jobbet. Men jag har mest hamnat vid kassaapparaten i butiken hittills, medan mamma står inne vid bakbordet.

När det var dags att göra sitt gymnasieval fastnade Charlotte till slut för restaurang- och livsmedelsprogrammet på Rönnowska skolan i Helsingborg.
– Jag funderade mellan frisör och konditor. Under gymnasietiden blev det en del praktik och jag har lärt mig att det blir fullt upp med semlor nu när fettisdagen närmar sig. Förra året var jag på Lorry i Landskrona i februari och där var det full rulle.
Bagare och konditorer är yrken där Arbetsförmedlingen i Skåne spår goda utsikter. Listan över yrkesområden som är heta på arbetsmarknaden i hela landet i år toppas dock av pedagogiskt arbete, bygg- och anläggning, tekniska och naturvetenskapliga yrken, data/IT samt hälso- och sjukvård.
– Jag fick chansen att börja på Marsipangården i Stockholm men kände att jag inte ville flytta så långt hemifrån redan nu. Så när pappa läste att Liselottes konditori var till salu här i Svalöv så passade det ju perfekt.
– Faktiskt drömde jag om en affärsidé i somras som handlade om att bygga upp ett eget kafé med bra råvaror och mycket ekologiskt. Det är så jag vill ha det.
Nå, har det blivit så?
– Vi har precis börjat och har ändrat på lite. Är mer renodlat kondis nu, utan mackor och sallader och sånt. Vi satsar helt på fika med bakelser, wienerbröd och kakor. Vår specialitet är danska snäckor och chokladbollar… Om du frågar mig så älskar jag allt med choklad, men man äter inte mycket sötsaker när man står mitt uppe i det.
Långa dagar – hur orkar ni?
– Vi håller igång fysiskt. Jag tränar på Friskis och är med i Söderåsens FK. I höstas sprang jag Kullamannen, en sträcka på över två mil som kallas Dödens zon, berättar Lisbeth Schmidt.
– Och jag spelar tennis två dagar i veckan. Sedan har vi stängt på måndagar och så får vi hjälp av farmor och av min syster ibland, säger dottern, som lever sin dröm.

Charlotte Schmidt gillar guldkant på vardagen – att pilla med tårtor och göra snygga marsipanfigurer.
foto: mikael öhrn

Charlotte Schmidt gillar guldkant på vardagen – att pilla med tårtor och göra snygga marsipanfigurer. foto: mikael öhrn

Februari – högtid för semlor.

Februari – högtid för semlor.

Framtidsjobb

Bagare och konditorer är yrken där Arbetsförmedlingen i Skåne spår goda utsikter regionalt. Här är branscherna där det är brist på arbetskraft i hela riket:
Försskollärare, sjuksköterskor o undersköterskor, speciallärare och -pedagoger, grundskollärare och yrkeslärare, civilingenjörer och ingenjörer inom bygg, anläggning och elektronik, socialsekreterare, läkare, mjukvaru- och systemutvecklare, systemanalytiker och IT-arkitekter, psykologer, kockar och kallskänkor, VVS-montörer, byggnads- och ventilationsplåtslagare, installations- och serviceelektriker, träarbetare, snickare och andra byggnadsarbetare, motorfordonsmekaniker , lastbilsförare, medicinska sekreterare, vårdadministratörer
(Arbetsförmedlingen februari 2017)

Publicerad 17 February 2017 08:00

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag