Byggkraft i Tågarp – men växtvärk i hela kommunen

"Vi kommer att kunna minska barngrupperna”

Av
PER OHLSSON

TÅGARP. Nu är första etappen sjösatt och spaden i jorden. Efter sommaren kan två nya klasser och 30-talet barn checka in i förskolan i Tågarp.
Byns stora byggherrar och visionärer, Lars Håkansson och Per-Olof Jönsson har väntat länge på att komma till skott.
– Nu hoppas jag det rullar på med seniorboende nästa vår och villabyggen efter hand... och att det lossnar även med hyresrätterna som hängt upp sig en aning, säger Per-Olof Jönsson och blickar ut över de stationsnära fälten i västra Tågarp.

Förskolechef Linda Malmberg välkomnar nybygget.
– Vi har 52 barn i tre grupper i dag. Med de nya avdelningarna kan vi både minska köerna och storleken på barngrupperna, säger hon.
Kommunstyrelsens ordförande, Birgitta Jönsson (S), är nöjd med utvecklingen.
– Jag är både stolt och glad, säger hon.
– Och fick jag, som Tågarpsbo, önska något så vore det en affär med postservice i byn. Den vi hade försvann för några år sedan, men med inflyttning kanske underlaget är tillräckligt stort för att någon ska våga satsa igen.
Trycket mot de kommunala grundskolorna i främst Billeberga och Kågeröd är tuff på grund av inflyttning och nyanlända flyktingar. Kommunalrådet och bildningsnämndens ordförande, Torbjörn Ekelund (L) kalkylerar med utbyggnad inom skolsektorn även på annat håll. Och därmed ökade kostnader.
Två nya klassrum i Billeberga respektive Kågeröd är planerade.
– Jag har fått en beräkning för Billeshögsskolan och där skulle kostnaderna för kommunen öka med 600 000 kronor om året. Dessutom tillkommer en utökad skolpeng även hos de fria skolalternativen, vilket betyder ytterligare utgifter, säger Torbjörn Ekelund.
Under en period ökade exempelvis elevantalet på Linåkerskolan i Svalöv med 25 procent bara på grund av kraftigt flyktingmottagande.
– Personalen där har gjort ett fantastiskt jobb med de nyanlända. Många har varit kort tid i Sverige men ändå lyckats få betyg i flera ämnen. Samtidigt har meritvärdet höjts för övriga elever, fortsätter Torbjörn Ekelund.
Trots ökat tryck manar bildningsnämndens ordförande till sansad utbyggnadstakt.
– Osäkerhetsfaktorn är stor när Migrationsverket avvecklar sina asylboenden i Röstånga och Axelvold i vår. Många som fått uppehållstillstånd väljer säkert att dra vidare till större städer, där det finns nätverk och fler jobb, men också av den enkla anledningen att de själva kommer från storstäder.
Kommunalrådet konstaterar att Svalövs kommun trots allt beräknas växa med  två klassrum, samt närmare tre förskoleklasser per år.
– Vi behöver bygga ut på många orter i kommunen. I Röstånga håller vi på, i Billeberga söker vi permanent lösning, i Kågeröd väntar utmaningar och snart står även Teckomatorp på tur. Ja, och så har vi den nya familjecentralen på Månsabo att se fram emot. Kort sagt, det händer saker.

Byggherrar med nya planer. Lars Håkansson och Per-Olof Jönsson.

Byggherrar med nya planer. Lars Håkansson och Per-Olof Jönsson.

Torbjörn Ekelund (L) ser nya utmaningar. En balansgång mellan nödvändigt byggande och att förbygga sig...

Torbjörn Ekelund (L) ser nya utmaningar. En balansgång mellan nödvändigt byggande och att förbygga sig...

Kommunstyrelsens ordförande, Tågarpsbon Birgitta Jönsson (S), hoppas att inflyttningen ska leda till bättre service i närområdet.

Kommunstyrelsens ordförande, Tågarpsbon Birgitta Jönsson (S), hoppas att inflyttningen ska leda till bättre service i närområdet.

Publicerad 17 March 2017 14:00

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Landskronaföretag får stöd för klimatprojekt

LANDSKRONA/SKÅNE. Totalt satsas 153 miljoner kronor på olika klimatprojekt runt om i Skåne. Pengarna delas ut av Klimatklivet. Ett av 37 skånska projekt finns i Landskrona. Här ska företaget DSV Road AB satsa på intern laddning och får därför ett anslag på 66 500 kronor.

– Klimatklivet är brett. Det handlar inte bara om stöd till elbilsladdning vilket många tror. Alla som har en idé som kan leda till god klimatnytta kan söka stöd från Klimatklivet. Både enklare och mer komplicerade åtgärder välkomnas, säger Sandra Johanne Selander, klimat- och energistrateg på Länsstyrelsen Skåne, i ett pressmeddelande.

Sedan starten 2015 har 142 klimatsmarta åtgärder beviljats stöd i Skåne för totalt 366 miljoner kronor. Detta leder till en årlig minskning på 105 000 ton koldioxid.