Klart för sista hängningen på Knutstorps borg

Av
PER OHLSSON

KNUTSTORP. Hélène Wachtmeister har provat silversmide, akvarell, olja och till och med betong. Värmepistolen och blåslampan har hon däremot undvikit. Men det finns andra som testat.
Skånes fria konstrunda är en ny företeelse. En salig blandning av glada amatörer och seriösa yrkesutövare som ställer ut hemma i sina experimentverkstäder. Parallellt med den stora, officiella och 23-åriga Konstrundan i Nordvästra Skåne.
– Jag har haft utställningar i gamla kostallet sex år i rad. Alltid kring påsk, för att få lite draghjälp av den etablerade konstrundan. Många gör ju så, passar på när folk ändå är ute på vägarna. Nu blev jag tipsad om den nystartade varianten och anmälde mig. Första gången jag ställde ut var 1998. Sedan gjorde jag uppehåll till 2010 på grund av hästar och småbarn, berättar Hélène Wachtmeister på Knutstorps borg.

Hon förklarar att hon är autodidakt men att hon provat de mest skiftande tekniker.
– Jag har alltid varit road av att skapa. Nästa gång vill jag testa att skulptera i lera. Hoppas det finns kurser i Höganäs, för det här är sista året på Knutstorp för Henrik och mig.
Greveparet väljer nämligen sundsnära miljö och lägger borgen och alla mer eller mindre sanna spökerier bakom sig vid årsskiftet. Då lämnar de över till nionde generationen Wachtmeister i form av sonen Claes Adam.
– I påsk blir det utställning inne i bostadshuset. Carporten där jag har min ateljé är alldeles för liten, så det får bli så, säger multikonstnären.

En teknik hon ännu inte gett sig på är bivax. Det har enda kollegan inom kommungränsen däremot gjort. Åsa Hansson, en halvmil bort i på Kongagård, använder hetta och värme som kreativa element.

När hon kom i kontakt med encaustic kände hon att hon kunde leva ut sitt skapande.
– Det är en konstform som fanns redan i antiken. Numera används värmepennor, strykjärn, varmluftspistoler och lampor för att smälta bivaxet som sedan används som färg, berättar Åsa Hansson som till vardags jobbar som labbtekniker på Akzo Nobel och är van att handskas med kulörer.
– Jag har deltagit i konstmaraton i Helsingborg tidigare men känner mig inte som någon konstnär, tycker bara att det här ska bli en riktigt kul grej.

Redo för hängning. Hélène Wachtmeister kollar ramverket.

Redo för hängning. Hélène Wachtmeister kollar ramverket.

HUR MÅNGA KONSTRUNDOR FINNS DET PLATS FÖR?

Konstrundan i Nordvästra Skåne fyller 23 år och är störst av alla och pågår längst.
Bland utmanarna i samma geografiska härad hittar vi International artists society Europe – med bas i Kulturhuset Björnen i Åstorp – och färska Skånes Fria Konstrunda med samlingsutställning i Oxhallen i Helsingborg och med 31 konstnärer som ställer ut under fyra dagar.
– Klart att de andra åker lite snålskjuts, men vi har tydlig skyltning och det är ingen tvekan om vilka som tillhör Konstrundan i Nordvästra Skåne, säger ordföranden Tomas Montelius.
Det är 23:e året som etablerade NVSK-rundan arrangeras.
– Vi har 133 utställare i år och även om det är en liten minskning så ser jag ingen trend i det. Vi är fortfarande klart störst av alla, trots att Österlen har funnits mer än dubbelt så längre och firar 50 i år.
Gina Cinnamoni är kvinnan bakom uppstickaren Skånes Fria Konstrunda som pågår i fyra dagar och är ännu en utmanare i påskruset mellan ateljéer. Hon vill släppa fram okända namn.
– Jag kände att det fanns ett tomrum att fylla. Andra konstrundor har ganska höga antagningkrav och det finns en hel del som inte kommer fram. Detta är ett sätt att ge de mer okända konstnärerna det utrymme i offentligheten de faktiskt förtjänar, förklarar Gina Cinnamoni.
 
FOTNOT: webb-adresser till tre lokala rundor: konstrundan.se, skanesfriakonstrunda.se och iase.se

Åsa Hansson presenterar får i bivaxutförande.

Åsa Hansson presenterar får i bivaxutförande.

Gina Cinnamoni vill släppa fram ännu mer kreativitet.

Gina Cinnamoni vill släppa fram ännu mer kreativitet.

Publicerad 18 March 2017 08:00

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Landskronaföretag får stöd för klimatprojekt

LANDSKRONA/SKÅNE. Totalt satsas 153 miljoner kronor på olika klimatprojekt runt om i Skåne. Pengarna delas ut av Klimatklivet. Ett av 37 skånska projekt finns i Landskrona. Här ska företaget DSV Road AB satsa på intern laddning och får därför ett anslag på 66 500 kronor.

– Klimatklivet är brett. Det handlar inte bara om stöd till elbilsladdning vilket många tror. Alla som har en idé som kan leda till god klimatnytta kan söka stöd från Klimatklivet. Både enklare och mer komplicerade åtgärder välkomnas, säger Sandra Johanne Selander, klimat- och energistrateg på Länsstyrelsen Skåne, i ett pressmeddelande.

Sedan starten 2015 har 142 klimatsmarta åtgärder beviljats stöd i Skåne för totalt 366 miljoner kronor. Detta leder till en årlig minskning på 105 000 ton koldioxid.