Comeback för handbollen i Svalöv

Av
Mikael Öhrn

SVALÖV. Handbollen är tillbaka i kommunen. Detta sedan ett unikt samarbete dragits igång. Slår allt väl ut är den här för att stanna.

- Vi ska vara uthålliga, säger Martin Nihlén från handbollsgiganterna Eslövs IK.

Skånes Idrottsförbund, Skånes Handbollsförbund, Eslövs IK och Svalövs kommun – en kanske udda startuppställning på förhand, men nog så synkad när det kommer till att återinföra handbollen i Svalövs kommun.

- Det vi gör är faktiskt något nytt. Vi känner i alla fall inte till att det har gjorts något liknande med så många intressenter, plus att vi söker extern finansiering. Detta är lite som att bryta mark, säger Torbjörn Ekelund (L), kommunalråd och bildningsnämndens ordförande på en pressträff i kommunhuset.

 

Handboll är en snabbt växande sport, enligt Emme Adebo, verksamhetschef på Skånes Handbollsförbund.

- Handboll är på frammarsch. De sista tio åren har vi fördubblat antal lag från 300 till 600, men det finns vissa luckor i Skåne, säger han.

En sån lucka är Svalöv, så när Eslövs IK hörde av sig angående projektet var vare sig handbollsförbundet eller idrottsförbundet sena att hoppa på. De senare ser bara fördelar med att låta handbollen göra entré i en traditionellt sett övervägande fotbollskommun.

- Om man håller på med många idrotter tror jag att det förlänger idrottandet över tid. Om man kan bredda perspektivet tror jag att ungdomar kan hålla på att idrotta längre, säger Kalle Willstrand, idrottskonsulent på Skånes Idrottsförbund.

 

Under flera av de senaste skolloven har Eslövs IK tagit handbollen till både Svalöv och Kågeröd, ett sätt att söka sig utanför sin egen kommuns gränser på jakt efter nya handbollsungdomar. Svalövs kommun genom framför allt fritidschefen Niklas Fonskov var inte sena med att spinna vidare på EIK:s expansionsplaner. Detta är dessa prova-på-pass som nu ligger till grund för det som komma skall.

- I första hand vill vi etablera handboll i Svalöv igen genom att komma igång med de yngre barnen. Förhoppningen är att vi till slut får till en fullskalig verksamhet, med hjälp av förbund och kommun, säger Martin Nihlén, som är den från Eslövs IK:s håll som kommer att leda verksamheten i Svalöv.

- Både vi från klubben (EIK) och kommunen vill att det ska bli en permanent verksamhet. Även om det bara skulle dyka upp två, tre stycken till en början, kommer vi att fortsätta. Vi ska vara uthålliga, fortsätter han.

Projektet har sökt finansiellt stöd från Allmänna Arvsfonden och kommer uteslutande att vara externt finansierat.

 

 

 

Fokus kommer inledningsvis ligga på elever i låg- och mellanstadiet. Under höstlovet vecka 44 kommer man att ha en mjukstart med en heldag med handboll i Heleneborgshallen i Svalöv. Verksamheten är sedan planerad att sätta igång den 12 november, till en början i Tryckhallen i Svalöv och därefter i Heleneborgshallen, och därefter hålla på varje söndag fram till att handbollssäsongen tar slut i april/maj. Förhoppningen är att kunna starta igång en ny säsong igen sen till nästa höst.

Publicerad 25 September 2017 10:15

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag