Äntligen bar det uppåt för Sääski och SBK...

Av
Mikael Öhrn

SVALÖV. Han var med om degraderingarna 2011 och 2015, men äntligen fick Robin Sääski även vara med att fira ett avancemang med SBK. Dessutom som ohotad seriesegrare.

Det är över en längre tidsperiod men riktningen har tveklöst pekat nedåt för SBK:s herrseniorer.  Senast 2005 var klubben uppe och vände i trean, 2011 åkte de ur fyran och 2016 åkte de även ur femman. Men nu har SBK fått skutan på rätt köl igen.

- I och med man har varit med ett tag och var med att spela ner klubben i sexan, kändes det jäkligt skönt att spela upp klubben igen, säger Robin Sääski, spelande assisterande tränare i SBK och numera en av de äldsta i det unga laget trots sina bara 25 år.

Redan med två omgångar kvar att spela säkrades avancemanget hemma på IP efter klara 3-0 mot Huaröd. Det var nära även förra säsongen, men då missade man precis kvalplatsen uppåt. Att SBK tar klivet upp i år vill Robin Sääski bland annat tillskriva att man efter år med tränarbyten nu hittat rätt med den meriterade dansken Torbjörn Valsgaard, som kom till SBK inför förra säsongen.

- Vi fick behålla i princip alla spelare från förra året och har därför kunnat jobba vidare med sättet Torbjörn vill spela på. Det tog ett tag innan det satte sig förra året, men när vi började det här året hade alla det i ryggen, säger Robin Sääski.

En annan nyckel till att SBK nu fått vänt skutan är att den egna produktionen av spelare kommit igång igen.

- Efter min generation 91, 92, 93 var där ett glapp på egna ungdomsspelare, fram tills nu, säger Robin Sääski.

För medelåldern har minst sagt krympt. I segermatchen mot just Huaröd fick till exempel Elias Svensson, 17, och Lucas Nilsson, 16, spela ytterbackar.

- Det hör inte till vanligheten att ha en så ung trupp, där får man ge klubben cred för att de börjat få fram spelare igen.

Hur ser du på den närmaste framtiden för klubben?

- Om vi får utveckling på våra egna ungdomar och får behålla dem, känner jag att det inte finns någon anledning att inte se ljust på framtiden.

Robin Sääski har fått fira sitt första avancemang med SBK i år. Foto: Mikael Öhrn

Robin Sääski har fått fira sitt första avancemang med SBK i år. Foto: Mikael Öhrn

Visste du att...

...även seriekollegan Billeberga har chans att nå femman, men via kvalspel. Så högt har GIF inte legat, åtminstone under det 21:a århundradet. Vidare är RIS herrseniorer klara för kvalspel uppåt, men till sexan, och TSK:s herrseniorer får kvala för att hänga kvar i femman. Kvalmatcherna ska spelas den 7 och 14 oktober.

Publicerad 26 September 2017 06:00

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag