Nu ska Tågarp resa sig ur askan

En fördubbling av invånarantalet väntas inom den närmaste framtiden

Av
Mikael Öhrn

TÅGARP. Allt fler människor flyttar till kommunen, vilket i längden kommer att leda till en kraftig ökning av befolkningsmängden. I Tågarp gör ett planerat markköp av kommunen att en sedan länge planerad utbyggnad av orten nu är i det närmaste i startfållan.

Tågarp är samhället som en gång i tiden frodades. Här fanns både mat- och klädaffärer, till och med Systembolaget huserade här. Med tiden magrade emellertid samhället. Idag bor det omkring 430 personer inne i själva tätorten, vilket gör den till den minsta i kommunen.

Expansionsplaner har hursomhelst inte saknats. Dels har det privata initiativet Byn i Byn sedan gammalt skissat på nybyggnation här, dels har kommunen sedan länge färdiga detaljplaner för orten klubbade och klara.

 

I och med kommunens planerade markköp på 9,2 hektar på orten ligger byggstarten numera bara precis runt hörnet.

– Vi ser detta som en vitamininjektion. Projektet har gått lite i stå, dels rent beräkningsmässigt hade vi en konsult som räknade på ett sätt som gjorde det svårare, dels med tidsförskjutningen som blivit så har markägarna och de som vill bygga i byn inte fått de möjligheter att bygga som det var tänkt från början, säger Olof Röstin (M), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande, tillika samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

Med kommunens entré ökar framför allt resurserna och redan har två byggfirmor varit och tittat på området och ställt sig positiva till en etablering här.

– Tågarp har alla förutsättningar att växa. Det är bara att trycka på knappen och sätta igång, säger Olof Röstin.

Det är i den nordvästra delen av samhället, på båda sidor om Härslövsvägen som nybyggnationen är tilltänkt (kommunens markköp gäller den del som ligger norr om Härslövsvägen). En nybyggnation som kommer att möjliggöra en nästan fördubbling av invånarantalet på orten, men också att serviceutbudet, i form av en matbutik, möjligtvis kan få sig ett uppsving.

– Vi har fått konkreta indikationer på att ett företag kan komma att starta igång direkt vid byggstart. Det handlar om en av de stora kedjorna, säger Olof Röstin.

 

Det är lantbrukarna och entreprenörerna Lars Håkansson och Per-Olof Jönsson, som är duon som står bakom det privata initiativet Byn i Byn i Tågarp.

– Den här bygden har varit under attack länge, det är det vi vill försöka ordna upp, säger Lars Håkansson.

Anledningen till att de har engagerat sig är tämligen enkel.

– Vi är ju bygdens folk; vi har vuxit upp här, sprungit här och kört moped här. Då var det en bra plats att växa upp på. Vi vill att det ska vara så i fortsättningen också, säger Lars Håkansson.

Byggstart blir det troligtvis under det första halvåret 2018, medan gatan in till bostadsområdet börjar byggas redan till våren.

Så här mycket räknar kommunen med att ha möjlighet att växa inom en tioårsperiod:

Billeberga – ytterligare 300 invånare i den nordöstra delen av samhället. Där som Kraftvallen ligger idag, denna kommer istället att flyttas närmare byn och skolan. Idag bor det omkring 800 personer inne i själva tätorten, cirka 1 450 personer på orten.

Kågeröd – ytterligare 30-40 invånare i närtid, i huvudsak på Kråkebacken. Idag bor det omkring 2 400 personer på orten.

Röstånga – I nuläget finns det ett antal lucktomter ute till försäljning. Idag bor det omkring 1 500 personer på orten.

Svalöv – ytterligare 300 plus invånare. Utöver den tidigare Lantmännatomten, numera kallad för Lantlyckan, som beräknas kunna rymma upp till 300 nya invånare, planeras det för nya bostäder på bland annat Kyrkvången, samt vid Svalövssjön. Idag bort det omkring 4 800 personer på orten.

Teckomatorp – ytterligare 1 000 invånare i norra delarna av orten, vid Teckomatorpsgården och kvarteret Garvaren. Idag bor det omkring 2 400 personer på orten och 1 300 personer inne i själva tätorten.

Tågarp – ytterligare 400 invånare i den nordvästra delen av byn, på båda sidor om Härslövsvägen, i det så kallade Gluggstorp. Idag bor det omkring 430 personer inne i själva tätorten och omkring 700 personer på orten.

Publicerad 14 November 2017 09:46