Föräldraansvar ska ta Ekelund till riksdagen

Av
Mikael Öhrn

SVALÖV. Föräldraansvar för elevers skolgång bör skrivas in i skollagen. Det anser kommunalrådet Torbjörn Ekelund (L), som hoppas få driva både den och andra frågor i riksdagen från och med nästa mandatperiod.

 

Liberalerna Skåne har presenterat sina valsedlar till riksdagen. På riksdagslistan för Skåne västra hamnade Torbjörn Ekelund på tredje plats, men med tanke på att de som står placerade över honom tidigare har prioriterat kommun (Torkild Strandberg i Landskrona) och har förhoppningar om att nå EU-parlamentet i EU-valet nästa år igen (Tina Acketoft i Höganäs), inser förstås Torbjörn Ekelund att chanserna är goda att bli riksdagsman.

– Jag är jätteglad för placeringen, säger Torbjörn Ekelund och fortsätter:

– Det är alltid svårare i en liten kommun, det här är ett tecken på att jag har förankring även i andra valdistrikt. Det är kul och smickrande.

 

Han menar att tiden är mogen att lämna över stafettpinnen till någon annan i kommunen.

– Nu på fyra år har vi byggt upp vår lokalavdelning i Svalöv, så vi har många duktiga medarbetare som kan axla ansvaret om jag försvinner, säger han.

 

Det är frågor som inte ryms inom lokalpolitiken, som till exempel säkerhets- och försvarsfrågor, som driver yrkesmilitären och nuvarande ordföranden i bildningsnämnden Torbjörn Ekelund mot riksdagen. En annan sak är att få in även föräldraansvaret i skollagen.

– Det är väldigt tydligt inskrivet vilket ansvar som lärare, rektorer och huvudmän har, men det jag skulle vilja göra är att vidga det perspektivet. Jag vill även skriva in att föräldrar har ansvar för barns skolgång.

Han har redan lyckats få gehör för frågan inom partiet.

– Jag vet att Christer Nylander, han är utbildningspolitisk talesman och ordförande för Skåneliberalerna, har lyft frågan. Då är det nog rimligt förankrat i partiet.

Publicerad 20 November 2017 12:55