V vill sporra äldre att börja träna

Av
Mikael Öhrn

SVALÖV. Låter tio veckors gratis träning för invånare över 70 år som en god idé? Det kan nämligen bli verklighet om Vänsterpartiet får genom en nyss inlämnad motion i kommunfullmäktige.

– Målet är att få fler äldre i fysisk aktivitet då vi vet att det främjar såväl fysisk som psykisk hälsa och bidrar till att motverka många sjukdomar och symptom som hör åldrandet till, säger Vänsterpartiets kommunfullmäktigeledamot Agneta Lenander i ett pressutskick.

Tanken i motionen är att kommunen ska stå för kostanden för tio veckors träning. Efter de tio veckorna vill partiet att kommunen fortsätter sponsra träningsaktiviteten till 50 procent.

– De tio gratisveckorna motiverar vi med att det tar tid att etablera nya, goda vanor och den fortsatta subventionen menar vi är en investering i livskvalitet som på sikt dessutom kommer att visa sig lönsam. En sund själ i en frisk kropp är självklart bättre än slentrianmässig medicinering mot hjärt- och kärlsjukdomar. All tillgänglig forskning pekar på att motion främjar hälsan och nu vill vi gärna stimulera en i sammanhanget ofta försummad grupp att skaffa sig goda vanor, fortsätter Agneta Lenander.

Hörby kommun har enligt motionen nyligen infört en liknande modell, men från 75 års ålder.

Publicerad 29 November 2017 08:02

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag