Fortsatt stökigt i centrum

Nattvandrarna: ”Inte varit någon större förbättring”

SVALÖV.

Nattvandrarna har ökat sin närvaro i centrum, likaså polisen. Stöket har däremot inte minskat, i alla fall inte enligt Nattvandrarna. Polisen vill å sin sida däremot tona ner situationen.

Av
Mikael Öhrn

Det rör sig om ungdomar i 13-15-årsåldern som samlas i grupp, i regel efter skolan och i direkt anslutning till, eller i, någon av butikerna eller övriga offentliga och allmänna utrymmen. Av en del Svalövsbor upplevs ungdomarna som både ett störnings- och orosmoment, något som enligt kommunpolisen Björn Johnsson också bekräftas i polisens årliga trygghetsmätning som precis gjorts klar. Sist som Lokaltidningen skrev om situationen hade polisen en förhoppning om att få se en snar förbättring av situationen.

– Men det har inte varit någon större förbättring. Inte som det ser ut just nu i alla fall, säger Sven-Åke Nilsson i Nattvandrarna och nämner störningsmoment på bland annat vårdcentralen.

– Jag har inte fått fullständig info vad som har gjorts, men det är väl så att de har varit otrevliga mot personalen i alla fall, säger han.

Efter informationsmötet som Nattvandrarna hade i oktober kunde man tämligen snart också öka i styrka till totalt 25 aktiva.

– Så nu är vi ute och går om eftermiddagarna också. Vi kan inte göra så mycket mer än att rotera och försöka prata med dem. Det är vårt mandat, säger Sven-Åke Nilsson.

Enligt honom upplever många ungdomsgänget som ett orosmoment.

– Det är väldigt oroväckande och det är tråkigt at folk inte vågar gå ut, säger han.

Polisen förstår situationen, men vill samtidigt gärna tona ner situationen.

– Jag tycker att det är lite överdrivet om man ser till gemene man. Det finns en gruppering ungdomar som inte hänger hemma, utan hänger ute. De märks, men det är inte så att förbipasserande angrips, säger kommunpolis Björn Johnsson.

Han tror att kommunens wifi är det som i huvudsak lockar ungdomarna att ta sin tillflykt till de allmänna utrymmena, såsom till exempel vestibulen till ICA.

– Det är därför som de är där, och att där är tak och är varmt.

Han vill inte gå in på detaljerna men bedyrar att det pågår ett större arbete där även kommunens olika resurser ingår. Han uppmanar också folk att polisanmäla om de anser att en oförrätt har begåtts, men manar samtidigt till lugn.

– Det här är barn som vill ha uppmärksamhet och tid. Vi vet vilka de är och det är viktigt att betona att det här är inget man vänder jättesnabbt på, men vi jobbar hårt med det. Både vi och kommunen.

Publicerad 30 November 2017 13:28

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag