Första hyreshuset i Teckomatorp på 45 år

TECKOMATORP.

Fler och fler vill bo i kommunen. Det gäller i samtliga sex tätorter. I Teckomatorp går nu startskottet för den första nybyggnationen av ett flerbostadshus sen 70-talet.

Av
Mikael Öhrn

Grävskopan står redan parkerad på parkeringsplatsen öster om idrottsplatsen. Det är nämligen här, med adressen Södra Solhemsgatan 20, som Svalövsbostäder och fastighetsförvaltaren JSB ska sätta spadarna i marken och bygga ett nytt fyravåningshus med 16 lägenheter; det första i ett räcke av nyproducerade flerbostadshus i kommunen.

- Mycket kommer hända här nu de närmaste åren, det är jag helt övertygad om, säger Gunnar Bengtsson (S), ordförande i kommunala Svalövsbostäder, och sätter tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Birgitta Jönsson (S) och platschefen på JSB John Larsson spadarna i marken för det första symboliska spadtaget på den aktuella marken.

Äldreboendet på Västergatan byggdes om till lägenheter 1979 och detsamma skedde med Lindgårdens särskilda boende 2007, men annars är flerbostadshuset som nu ska byggas på Södra Solhemsgatan det första nya som byggs i Teckomatorp sen de 32 hyreslägenheterna på Plåtslagargatan 1972. Att det har dröjt så länge beror helt enkelt på att efterfrågan på bostäder har ökat under de senaste åren.

- Efter 2014 blev det en explosion, säger Gunnar Bengtsson och utvecklar:

- Om vi tittar tillbaka så under hela 90-talet hade vi över 100 tomma lägenheter i Svalöv, så när man drog igång detta i början av 00-talet hade vi fortfarande 20–30 tomma lägenheter. Vi fick ett seniorboende (Lindängen) vi byggde om till lägenheter 2007, så det är först nu på senare år som behovet har ökat.

Inflyttning på Södra Solhemsgatan beräknas till slutet av nästa år. Hyfsat parallellt med detta bygge arbetas det för flera nybyggnationer. På Ryttaregatan och Möllegatan i Svalöv finns planer för fyravåningshus med 16–24 lägenheter, med preliminär inflyttning 2019. Dessutom undersöks det om det finns möjlighet att bygga bland annat seniorboenden på området invid Solgården i Svalöv, idag betraktat som parkområde. Målsättningen är förstås att få igång en ruljans bland kommuninvånarna.

- Vi byggde ett hus i centrala Svalöv 2016–17. Av de som flyttade in kom 90 procent från villor. Det är den här flyttkedjan vi är ute efter, då ger vi hus till barnfamiljer och får in dubbelt så många invånare, avslutar Gunnar Bengtsson.

Publicerad 07 December 2017 15:09

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag