Exakt 14 000 invånare i kommunen

SVALÖV.

Än vill man på kommunen inte riktigt ropa hej, men i den senaste kvartalsrapporten från Statistiska Centralbyrån (SCB) låg kommunen på exakt 14 000 invånare. Mycket pekar på att den siffran kommer att fastställas i nästa kvartalsrapport.

Jodå du läste rätt. Exakt 14 000 personer bor i kommunen. Detta enligt den senaste kvartalsrapporten från SCB, en rapport som kom i november månad. Det har legat i luften ett tag och man har också varit uppe och nosat på den magiska gränsen, men den sedvanliga utflyttningen när framför allt Fridhem slår igen portarna till sommaren har gjort det lite svårare att spika siffran.

Senast som Lokaltidningen skrev om befolkningsmängden i kommunen, i slutet av augusti, bodde det enligt SCB 13 887 personer i kommunen. Inflyttningen till kommunen har dock fortsatt, samtidigt som en ny termin på Fridhem har dragit igång igen, så när den senaste kvartalsrapporten kom var gränsen passerad.

- Det är ett bevis på att vi är på rätt väg, att vi är en attraktiv kommun, säger Birgitta Jönsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Sedan tidigare är det sagt att invånare nummer 14 000 skulle komma att uppmärksammas, från början hade man till exempel hoppats kunna göra detta under Svalövsmässan. Ett firande som man just då fick lägga på is istället. Trots att man nu är uppe på exakt 14 000 invånare, vill kommunen gärna inte ropa hej för tidigt.

- Vi vill vara väldigt säkra på att vi verkligen är över 14 000, därför har vi väntat, säger Birgitta Jönsson.

Att det byggs nytt, att Söderåsbanan byggs ut och att skolresultaten pekar uppåt lyfts fram som orsaker till den ökade inflyttningen. Men det går inte heller att sticka under stol med att arvet efter BT Kemi och den miljökatastrof som en gång i tiden satte Teckomatorp och kommunen på kartan håller på att tvättas bort.

- Det börjar nog vända. De unga som flyttar in känner inte till BT Kemi så mycket, så det börjar lägga sig. Det är jättepositivt att man inte pratar om det utåt, men samtidigt ska man inte glömma bort naturkatastrofer som denna. Det får inte hända igen, säger Birgitta Jönsson.

Kommunen går efter turordningen i vilken välkomstbreven skickas ut när de ska reda ut vem den magiska 14 000:e invånaren är.

Publicerad 11 December 2017 08:27