Fiktiv film om uppväxten i Rävetofta på regissörens önskelista

SVALÖV/RÄVETOFTA.

Han har filmat reklamfilm med Zinedine Zidane och tyska Die Mannschaft och är just i slutproduktionen av sin långfilmsdebut Alone in Space. Men det var hemma i Rävetofta det hela började. Snart hoppas filmregissören Ted Kjellsson kunna återvända hem och spela in en fiktiv film om sin egen uppväxt.

Av
Mikael Öhrn

Han har precis avslutat en föreläsning på kommunens företagsfrukost och tar plats i en mindre soffa i en av korridorerna på Fridhem, samma skola som han en gång i tiden själv gick filmlinjen på.

- Det var en härlig tid. Många vänner jag skaffade här är fortfarande med och gör film med mig idag, säger Ted Kjellsson, numera boende i Skellefteå i Västerbotten.

Den gröna mössan med den slitna vita texten "Rävetofta" på svart botten åkte av huvudet när han slog sig ner.

- Den är en riktig relik. Det är Rävetofta OK:s mössa. Jag har även en gammal ROK-duffel i slitet läder där hemma. Det är rätt så roligt för man undrade hur pappa kunde ha en sån väska när man var liten, men sen när man blir äldre blir det plötsligt lite coolt att skaffa sig en sån väska själv.

En av hans bröder var bara året yngre än honom själv. Det var i huvudsak med honom han sprang runt och filmade hemma i huset i Rävetofta.

- Vi snodde pappas gamla filmkamera och gjorde skräckfilm. När mamma och pappa skilde sig hade vi i princip ett helt hus att filma i, minns han.

Det var när brodern gick bort, blott 18 år gammal, som väckarklockan ringde i huvudet.

- Det blev tydligt för mig att man lever bara en gång. Man ska göra det man vill här i livet, man får bara en chans, säger Ted Kjellsson.

Han skrev och regisserade sitt första riktiga verk när han gjorde kortfilmen Tompta Gudh 2002, om en 35-årig man som desperat försöker bevisa tomtenissens existens. Därefter har det bland annat blivit tv-serien”Skrotarna” till Barnkanalen 2013. Hösten 2018 ska slutligen långfilmsdebuten ”Alone in Space”, som Ted Kjellsson själv beskriver som ett ”svenskt rymdäventyr för hela familjen”, ha premiär. Men redan nu börjar han vända blickarna hemåt igen, mot Rävetofta till.

- Jag vill göra en film om min uppväxt i Rävetofta, men det blir mycket fiction. Det är inte så att jag kommer att göra en dokumentär, utan den kommer ligga någonstans i gränslandet mellan ”Stand by me” och ”Stranger Things”, säger han.

Och så var det det där med Zinedine Zidane och det tyska landslaget i fotboll.

- På min resa har jag haft turen att få jobba med en del stora varumärken, bland annat Adidas. Som gammal SBK:are var det kul att få träffa Zinezine Zidane och det tyska landslaget. Jag fick inte göra det på fotbollsplanen, men fick göra det som regissör, avslutar han med ett leende.

Personligt:

Namn: Ted Kjellsson.

Ålder: 40.

Bor: Skellefteå, men är uppvuxen i Rävetofta.

Gör: regissör, reklamfilmare och delägare av produktionsbolaget Salmonfox.

Aktuell: Långfilmsdebuten Alone in Space har premiär hästen 2018. Hoppas få spela in film baserad på sin uppväxt i Rävetofta.

Filmografi: Tompta Gudh (kortfilm 2002 – skriven och regisserad av), Kapten Sverige (skriven och regisserad av, inspelad 2003-2005 färdigställd 2014), Alla bara försvinner (dokumentär 2004 – skriven och regisserad av bland andra), Skrotarna (tv-serie 2013 – regisserad av) och Alone in Space (långfilm 2018 – skriven och regisserad av).

Publicerad 11 December 2017 09:38