Världsvinnaren från Södra Möinge

BILLEBERGA.

Taxen Princess Singoalla är världsbäst. Rötterna har hon i Södra Möinge.

Av
Mikael Ohrn

Hon har redan ett räcke championat i Sverige och i grannländerna, är sedan tidigare även Europavinnare och är därtill även viltspårschampion i både Sverige och Norge. Numera är den tio år gamla, långhåriga kanintaxtiken Princess Singoalla dessutom en världsvinnare, detta sedan hon nyligen tagit hem en av titlarna på världens största hundutställning World Dog Show, som i år hölls i tyska Leipzig.

- Det känns helt fantastiskt. Hon är ju en liten kanintax som har vunnit mycket innan, men detta är en liten sensation. Det gick inte många titlar till Sverige, jag tror det var fyra stycken, så det var stort, säger Carina Christiansen på Doggsides Kennel i Södra Möinge.

Det var nämligen här som Princess Singoalla, eller Sessan som hon även kallas, tog sina första tassande steg innan det äkta paret Mari och Bill Salé från bohuslänska Kungälv stiftade bekantskap med henne.

- Det är alltid svårt att veta hur det ska gå för en hund. Du kan aldrig se på en liten valp att den ska bli en vinnarhund. Det är få hundar som blir utställningshundar, de flesta säljs som sällskapshund, säger Carina Christiansen.

Men ödet ville annorlunda.

- När hon var valp var hon med i en uppföljningsgrupp med Carina (Christiansen) som var med på en utställning i Malmö. Då vann Sessan sin klass – bästa valp – och kom dessutom tvåa i den totala finalen mot alla andra taxar. Då fick vi blodad tand och det ena gav det andra, säger matte Mari Salé.

Hur har Sessan tagit framgångarna?

- (Skratt) Hon har väl tagit dem med ro, kan man säga. Men hon har blivit belönad med extra skinka och leverpastej, så att hon också känner att det blir lite festligt och det inte bara är husse och matte som skålar med champagne.

Över 31 000 hundar ställdes ut på årets World Dog Show, av dessa var omkring 1 000 taxar.

Publicerad 11 December 2017 10:03