Omtanke om det lokala gav byggpris

RÖSTÅNGA.

Hantverkarna och arkitekten kommer härifrån. Till och med granen har rötterna i trakten. Anna Haraldsson Jensen och Viktor Jensen har minst sagt varit måna om det lokala när de byggde till en veranda på huset, ett arbete som de nu har fått kommunens byggnadsvårdspremium för.

Av
Mikael Öhrn

Vintersolen strålar in genom fönsterna på den tillbyggda verandan, där familjen Haraldsson Jensen intar en sen frukost på sin lediga dag.

- Vi ska åka och hugga julgran snart, säger Viktor Jensen, adresserat till barnen Sven och Axel när de börjar bli lite otåliga.

Lokal gran också?

- Ja (skratt). Det är en i Ask som har självhuggning. Annars vet jag inte om vi hade gjort det.

De kommer närmast från Malmö, men Viktor Jensen är själv uppvuxen på en gård utanför byn. Först vände han och Anna Haraldsson Jensen tillbaka hit för en kort period 2008, då den senare bland annat var med att starta igång Röstånga Tillsammans.

- Sen var det ett mellanläge. Vi fick tillbaka vår lägenhet i Malmö, men jag fortsatte vara engagerad i byn. Sen när Sven skulle börja på förskola hade vi problem att hitta plats, säger Anna Haraldsson Jensen.

- Vi tänkte att det skulle vara en fördel med stan, men det blev bara meck, säger Viktor Jensen.

Därför sålde de till slut lägenheten i Malmö och flyttade hit permanent 2011. Huset som de bor i idag köptes två år senare.

- Fördomen är att det är ett litet samhälle där man ska passa in i en mall, men så är det inte här, säger Viktor Jensen.

Just det lokala genomsyrar familjen och hemmet, inte minst när det kommer till den tillbyggda verandan.

- En del fönster, dörren och även ytterdörren till huset är gjorda av Per Ydhage här i byn, så vi har använt oss av lokala hantverkare. Men även arkitekten – Anne Marie Hoell – är lokal, även om hon är utflyttad, säger Anna Haraldsson Jensen.

- Och färgen kommer från Helen Nilsson i Färingtofta, hon driver egen byggnadsvårdsbutik där hon blandar en fantastisk linoljefärg, inflikar Viktor Jensen och nämner samtidigt att plåtarbetena är gjorda av grannens son Anders Lundberg.

Det har helt enkelt varit smidigare att ta allt lokalt, menar de.

- Det är ju mycket lättare att göra grejer om man till exempel åker till en lokal arkitekt och diskuterar hur man vill ha det, likadant när man letar efter hantverkare. Det hade varit ett mycket större projekt om man inte hade haft kompetensen så nära, säger Anna Haraldsson Jensen.

Nu har familjen fått kommunens byggnadsvårdspremium för 2017, en utmärkelse som bygg- och räddningsnämnden årligen delar ut till personer som på ett eller annat sätt har tänkt på det kulturhistoriska och miljömässiga när de har byggt eller renoverat.

- Det är så klart kul när någon tycker det man har gjort är fint, men främst tycker vi det känns kul för alla som har hjälpt oss, säger Viktor Jensen.

Byggnadsvårdspremiet består framför allt av en plakett och ett diplom.

Publicerad 22 December 2017 14:52