Skolelever undervisar pensionärer i datorkunskap

Rektorn: "Det skapar en positiv känsla"

SVALÖV. Under hösten har en grupp pensionärer fått undervisning i datorkunskap av elever i årskurs 6 på Heleneborgsskolan. Nu är projektet slut, men såväl pensionärerna som lärarna och eleverna hoppas på en fortsättning.

Av
Sandra Björklund Qvarfordt

I ett klassrum på Heleneborgsskolan i Svalöv sitter årskurs 6 och några av de pensionärer som under hösten har fått undervisning i datorkunskap av eleverna. Kursen är slut och denna veckans träff går ut på att fika och utvärdera träffarna. Gunilla Brink, som är en av två rektorer på skolan, berättar hur projektet började:

– SPF (Sveriges Pensionärsförbund Seniorerna red anm) tog kontakt med mig och sa att de har en del pensionärer hos sig som inte är så datorvana som kan behöva lite hjälp för att komma igång med datorn. Samtidigt skulle de kunna få kontakt med skolan så att pensionärer och elever skulle kunna träffas.

Gunilla Brink tog i sin tur kontakt med läraren Micael Bengtsson som är den som har hållit i träffarna sedan starten. De ser båda två samarbetet som något positivt och säger att den sociala kontakten mellan eleverna och pensionärerna spelar en viktig roll.

– Det handlar om att man ibland i samhället tycker att det finns en barriär när man inte känner varandra. Men om man känner varandra så bråkar man inte, utan kan stanna till och prata på stan eller heja på varandra. Det skapar en positiv känsla av att man tillhör samma samhälle, säger Gunilla Brink.

Micael Bengtsson håller med;

– Vi ser ju vad som händer ute i samhället och det här projektet kan man se som en del av vårt arbete mot den negativa utvecklingen som sker.

Projektet har fått mycket positiv respons, både av elever, pensionärer och lärare. Alf Svensson, Lennart Nilsson och Ethel Håkansson är några av de pensionärer som deltagit. Alla tre är överens om att det har varit både roligt och lärorikt.

– Jag har en dator hemma men tidigare har jag varit så anti mot att använda den, men det här har faktiskt varit jätteroligt, berättar Alf Svensson.

Ethel Håkansson är en av de äldre som fått lära sig mer om datorer.

Ethel Håkansson är en av de äldre som fått lära sig mer om datorer. Foto: Sandra Björklund Qvarfordt

Två av de sjätteklassare som varit med under hösten är Kirstine Rhudin och Esraa Sharkawi. De är båda två glada över att ha varit med på kursen.

– Det har varit kul men det har gått lite långsamt ibland, säger Kirstine Rhudin och Esraa Sharkawi skrattar och håller med sin kompis.

Hur, eller om, samarbetet ska fortsätta till våren vet de inte ännu. Förhoppningen för alla inblandade är att samarbetet ska fortsätta i någon form - med mer datorkunskap eller kanske genom att de hittar en klassmormor eller klassfarfar som kan fortsätta komma till skolan och träffa eleverna.

– Det kanske skulle kunna bli en spin off nu när vi har några pensionärer som har lärt känna skolan och våra elever, säger Gunilla Brink.

FAKTA

Om projektet

Det är SPF Seniorerna (Sveriges Pensionärsförbund) tillsammans med PRO (Pensionärernas riksorganisation) och rektor samt lärare på Heleneborgsskolan som tillsammans står bakom projektet. Vid ett tillfälle i veckan har en grupp pensionärer träffat elever för att lära sig om datorer.

Kursen har bland annat handlat om grundläggande hantering av en dator, internet, källkritik och filhantering. Från början var det tio pensionärer som deltog i kursen, men antalet deltagare har varierat från vecka till vecka. Nästan alla elever i årskurs 6 har varit med på datorkunskapen och varje träff har det varit två elever per pensionär.

Publicerad 22 December 2017 06:00