Nedgångna fastigheter under lupp

TECKOMATORP.

Det händer saker i Teckomatorp, inte minst på byggfronten. Men flera fastigheter i och kring centrum står samtidigt och förfaller. Något föreningen Teckomatorp Tillsammans nu gärna vill se över.

De senaste åren har flertalet villor rests i framför allt de norra delarna på orten och nu senast är det Svalövsbostäders byggstart av ett flerbostadshus på Södra Solhemsgatan. Som Lokaltidningen tidigare har skrivit har kommunen en vision om att orten ska kunna öka med närmare 1 000 invånare i framtiden.

Men någon särskild plan för de nedgångna och i något fall tomma fastigheter som står i och omkring centrum finns i nuläget inte, åtminstone inte när tidningen nyligen pratade med personer på mark- och exploateringsenheten på kommunen. Däremot har den ideella föreningen Teckomatorp Tillsammans sneglat på grannorten Röstånga där Röstånga Utveckling AB (RUAB) efterhand har tagit över och rustat upp tomma och nedgångna fastigheter på orten.

- Vi har kontakt med Nils Phillips i Röstånga Tillsammans (detsamma som RUAB, reds anm). Vi har också uppmärksammat att det är sjaskigt och nedgånget på sina håll, och att där står hus tomma. Det är vårt första år, men visst finns det på kartan att man på sikt gör något liknande som i Röstånga, säger Mats Andersson, styrelsemedlem i Teckomatorp Tillsammans.

Vad betyder det för Teckomatorp att det står så många tomma och nedgångna fastigheter i och kring centrum?

- Vi märker att det är något som folk vill göra något åt. För egen del tänker jag att det ser varken värre eller sämre ut än i andra liknande byar, men samtidigt är det något som folk vill försöka åtgärda. Man vill ju att det ska se så bra ut som möjligt här, det är ju något som lyfter hela samhället. Det är synd att de står och förfaller.

Några konkreta planer till någon upprustning finns inte i dagsläget.

- Vi håller på att ta reda på vem som äger fastigheterna. En del har vi fått reda på. Sen vet vi att kommunen jobbar en del också med att försöka ta kontakt med ägare till hus där det har gått så långt att behovet att göra något finns.

Publicerad 15 January 2018 09:18

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag