Styret faller när S lämnar under valåret

Söker ny partner

SVALÖV. Det är en turbulent period i Svalövspolitiken med interna stridigheter i den styrande koalitionen. Nu vill Socialdemokraternas medlemmar lämna samarbetet och söka en ny partner i Centerpartiet.

Av
Hannes Tobiasson

Efter Socialdemokraternas medlemsmöte under torsdagen vill partiet nu lämna den styrande koalition partiet haft med Moderaterna och Liberalerna.

– Efter långa diskussioner har medlemmarna tagit beslutet att lämna koalitionen, säger Anders Svärd, ordförande för Svalövs Arbetarekommun.

Beslutet från medlemmarna gör att partiet delvis ändrar kurs, även om man lämnade samarbetet redan i december. Det gjorde man efter ett lönepåslag på 14 000 kronor i månaden till den biträdande socialchefen.

Den dåvarande ordförande i kommunfullmäktige och mångåriga kommunalrådet Karl-Erik Kruse (S) kritiserade kommunchef Stefan Larsson för påslaget, och Kruse anmäldes för kränkande särbehandling av kommunchefen.

Nyligen uppdagades det även att Kruse använt kommunens bilar i strid mot reglerna och dessutom fått ut felaktiga ersättningar för resor. Kruse gjorde avbön och lämnade sina uppdrag.

Anders Svärd beskrev det politiska klimatet i Svalöv som skyttevärnslikt i en intervju med Lokaltidningen.

Han berättar att styrelsen fått ett nytt uppdrag sina medlemmar, att söka samarbete med Centerpartiet, med stöd från V, MP och Fi.

– Centerpartiet är så pass stora att man tillsammans med de mindre partierna kan bilda en koalition, säger Anders Svärd.

Centerpartiet Svalövs ordförande Lennart Pettersson berättar för Lokaltidningen att partiet ska hålla ett medlemsmöte på tisdag.

– Vi ska diskutera vår roll i politiken i Svalöv fram till valet. Innan dess har jag inga uttalanden åt varken det ena eller det andra hållet, säger han.

Pettersson säger vidare att man inte vill gå in i diskussionerna som dominerat i Svalöv de senaste månaderna, utan istället fokusera på vad Centerpartiet vill göra fram till valet.

Under socialdemokraternas medlemsmöte valde man även Claes Hallberg som ersättare till Karl-Erik Kruse på ordförandeposten i kommunfullmäktige. Jan Zielinski valdes till ny gruppledare efter Birgitta Jönsson som aviserat sin avgång.

Publicerad 19 January 2018 14:57

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag