Med tidens gång blev det en filmstudio

SVALÖV.

Filmintresset väcktes "Med tidens gång" i filmstudion på Lunds Universitet. När sen jobbet tog honom till Svalöv, tog han helt enkelt filmen med sig. I år kan Bo Gertsson blicka fram mot det 33:e året med både lättsmält och tankeväckande film på Svalövs Filmstudio.

Av
Mikael Öhrn

Året var 1985. Bo Gertsson hade sen några år tillbaka jobbat som växtförädlare på Lantmännen i Svalöv, eller Svalöf AB som det hette på den tiden. Där jobbade även kompisen Magnus Gröntoft, som precis som Bo Gertsson ganska nyligen hade kommit till Svalöv från den akademiska världen, men ifrån Uppsala. Även han hade ett stort filmintresse i bagaget från filmstudion på universitet där.

Duon började prata om möjligheten att starta igång en filmstudio även på nya hemorten, ringde riksorganisationen i Stockholm och blev varse att de inte var ensamma om detta önskemål.

– Det visade dig otroligt nog att andra personer hade hört av sig. Den personen var Lars Åke Larsson. Han var lärare på Fridhem och hade fått klagomål från eleverna, att det inte fanns så mycket att göra här. Tack vare riksorganisationen fick vi kontakt med varandra, så det blev en gemensam start för oss, säger Bo Gertsson.

Han plockar fram en pärm fylld med papper och dokument från filmstudion och slår upp en av sidorna. Det är det första programmet från mars 1985, innehållandes filmer som till exempel Woody Allens Bananas från 1971, vilken var den första filmen som filmstudion visade i Svalöv, och Hugh Hudsons Triumfens Ögonblick (Chariots of Fire) från 1981.

Priset för att se terminens fyra filmer på dåvarande Palladium (nuvarande Kulturhuset)?

30 kronor.

– Så det vittnar om att det var längesen, säger Bo Gertsson och skrattar.

Vilken var den första filmen du själv såg i filmstudion på universitetet då?

– Oj, det vet jag inte om jag minns. Men en regissör som tidigt blev en favorit i Lund var Wim Wenders. Jag kommer ihåg att jag i Lund såg Med tidens gång – Im Lauf der Zeit. En film som den var lite annorlunda och fick mig att bli lite mer filmintresserad.

När han ska plocka fram lite favoriter ur egna kartoteket, blir det för all del en blandad kavalkad; men en filmer som Good bye Lenin! Från 2003, Dr. Strangelove från 1964, med favoritskådisen Peter Sellers, och framför allt en box med filmer av den franska regissören Jacques Tati framhäver han gärna.

– Jag är väldigt tilltalad av de här lite underfyndiga eller humoristiska filmerna.

Och visst finns intresset för att skapa egen film.

– Privat gör jag, och framför allt min hustru, film om gamla släktingar. Det är samma tänk på hur man bygger upp film som alla de stora regissörerna har. Så det är lite roligt att knyta ihop två olika filmintressen, säger Bo Gertsson och nämner att det än så länge bara har givits privata visningar för familj, släkt och vänner.

– Men det kanske händer något i framtiden. Vi har många vänner som uppmuntrar oss. Det finns ju så många olika sätt man kan nå fram på idag.

Svalövs Filmstudio på Kulturhuset

Antal medlemmar: 131 förra terminen.

Totalt visade filmer 1985-2017: 419.

Första filmvisningen: Den 18 mars 1985 då Woody Allens Bananas visades på dåvarande Palladium.

Nästa filmvisning: Den 29 januari 2018 då John Carroll Lynch regidebut Lucky visas. (Se fullständigt program på svalovsfilmstudio.wordpress.com - ”Filmstudion har plats för fler medlemmar som vill se bra film.” ).

Ser Bo Gertsson fram emot i vårens program: Ruben Östlunds The Square. ”Den är prisbelönad och omskriven, så den ser jag väldigt mycket fram emot, och att se om den håller vad den lovar.”

Högsta medlemsbetyg förra terminen: Jag, Daniel Blake som fick hela 4,5 i snittbetyg, tätt följd av Dolda Tillgångar på 4,4 och Kungens val på 4,3.

Publicerad 22 January 2018 10:53

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag