Från blygsam 26:e-plats till topposition

SVALÖV/TECKOMATORP.

För fyra år sen var Jan Zielinski nummer 26 på Socialdemokraternas valsedel till kommunfullmäktige. Idag är den 59-åriga Teckomatorparen plötsligt kommunstyrelsens ordförande, tillika det egna partiets toppkandidat i kommande kommunval.

Av
Mikael Öhrn

Visst kommer han lite från ingenstans – Jan Zielinski (S). För tre mandatperioder sen satt han förvisso i dåvarande kultur- och bildningsnämnden, men därefter har han levt en förhållandevis anonym tillvaro; åtminstone rent politiskt.

– Självklart kan jag se att jag är inget namn som har varit så framträdande i (kommun)huset tidigare. Jag har kommit och gått på nämndsammanträdande, men det har i princip varit allt, erkänner Jan Zielinski.

Sen fortsätter han:

– Samtidigt är jag sån som person att om jag börjar intressera mig för något, så utbildar jag mig och får mer insikt vilket innebär att jag blir mer engagerad. Då känner jag också att jag är beredd att axla ett större ansvar, och samtidigt så är det mina kamrater – medlemmarna – som visar mig detta förtroende.

Det var för tre år sen nu som Jan Zielinski ånyo engagerade sig politiskt. Han har suttit i nuvarande bildningsnämnden och även suttit som sekreterare i Socialdemokraterna Svalöv, där han bland annat hållit i partiets pressutskick. Mycket mer än så har det inte varit. Tills nu.

– Idag sitter jag inte i kommunfullmäktige. Men det som händer nu är att jag får en stol där borta någonstans, säger han och nickar bort i fullmäktigesalen där vi sitter i varsin stol.

– Jag har förslags- och yttranderätt, men får inte rösta, fortsätter han.

Något som förstås är kopplat till att han som 26:a på Socialdemokraternas valsedel inte blev invald i kommunfullmäktige efter förra valet.

Hur kommer det att vara då?

– Jag känner mig trygg i att vi i kommande majoritet, dels kommer att försöker komma överens om de frågor som kommer att komma upp, och att vi kommer att ha en bred majoritet i fullmäktige. Sen är det lite så att det är vi som sätter dagordningen. Om vi får problem eller om en fråga inte är tillräckligt utredd, då får vi bara hantera och försöka bereda den på ett bättre sätt. Kommer vi inte överens i den valtekniska samverkan som blir, kommer vi att söka stöd med andra partier för att få majoritet.

Något han för all del har med sig från yrkeslivet, då han under 23 års tid, fram tills nu, har jobbat som facklig ombudsman på Livsmedelsarbetarförbundet, och innan dess som slakteriarbetare och tillika facklig företrädare även där.

– Utförde jag inte min uppgift fullt ut, fick jag tillbaka det i nacken direkt. Det har gjort att jag inte tar några överilade beslut idag, utan det ska alltid vara väl genomtänkta beslut när jag väl sätter ner foten.

Jan Zielinski är kommunstyrelsens ordförande sen den 1 februari.

Kommunstyrelsens ordförande

Namn: Jan Zielinski

Ålder: 59

Bor: Teckomatorp (Född i Kävlinge) Bott i kommunen sedan 1972.

Familj: Frun Sonja, också medlem i Socialdemokraterna, fyra barn (ett hemmaboende), samt två barnbarn.

Fritidsintressen: Fiska, jaga, styrketräna och läsa böcker (framför allt faktaromaner).

Politisk förebild: Olof Palme - ”Nog få som kan slå hans engagemang och utstrålning”. ”Sen tycker jag även att Stefan Löfvén gör ett fantastiskt arbete, utifrån de situationer som rådde när han tog över.”

Publicerad 12 February 2018 07:48