Spärr kan komma att stoppa mindre partier

SVALÖV.

Höstens val är de första med en procentspärr även i de kommunala valen. Något som kan påverka småpartiers möjlighet att ta plats i kommunfullmäktige.

Av
Mikael Öhrn

Länge fanns det inte någon spärr för att komma in i kommunfullmäktige. Fram tills nu, det vill säga. I höstens kommunalval i Svalöv måste ett parti nämligen nå upp i minst två procent av rösterna för att komma in, i kommuner med mer än en valkrets (i regel större kommuner, sett till antal röstberättigade invånare) krävs det minst tre procent av rösterna. Detta efter en ändring i vallagen 2015.

I åtminstone valen som har hållits på den här sidan om millennieskiftet, men också i valen i slutet av 90-talet, är där inget parti som har haft mindre än två procent av rösterna som har suttit i kommunfullmäktige. Samtidigt är där två partier som ligger rysligt nära den nya tvåprocentspärren, om man ser till valresultatet 2014. Vänsterpartiet har ett mandat på 2,57 procent av rösterna och Feministiskt Initiativ har ett mandat på 2,08 procent av rösterna. Dessutom ligger Kristdemokraterna precis utanför kommunfullmäktige med 1,89 procent av rösterna.

– Jag tycker det är lite synd för det gör att det blir svårare för nya partier att starta upp, säger Linn Alenius Wallin (Fi).

– Nya partier kommer ofta och vitaliserar etablerade partier, men det försvårar med den här gränsen, fortsätter hon.

Även om det ännu återstår att se om procentspärren får någon påverkan i just Svalöv, tänker Linn Alenius Wallin på sina partikollegor i andra kommuner.

– Om det är fler än en valkrets måste du upp i en högre procentandel, så då blir det svårare för småpartier helt enkelt.

Aase Dorrit Jönsson, Åke D. Jonsson och Anders Bjerehjelm i KD Svalöv.

Aase Dorrit Jönsson, Åke D. Jonsson och Anders Bjerehjelm i KD Svalöv. Foto: Vilhelm Jonsson

För KD som i dagsläget står på fel sida om den spärren, ligger fokus på att återta sitt förlorade mandat från kommunalvalet 2014.

– Det är ju bara att gilla läget, det är det, säger Åke D. Jonsson (KD), om den tillkomna procentspärren, innan han fortsätter:

– Man får ta nya tag och göra sitt bästa för att föra en så bra politik som möjligt.

Vad tror du att spärren kommer få för betydelse?

– Man får ju fokusera på politiken. Man kan inte tänka på det utan vårt fokus är att få tillbaka mandatet.

Tidningen har även sökt Vänsterpartiet för en kommentar, utan att lyckas.

Övriga partier som skulle kunna hamna i farozonen är Miljöpartiet och Liberalerna, men som idag ligger på säkert avstånd med 4,26, respektive 5,42 procent av rösterna.

Publicerad 15 February 2018 10:32

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag