Här tar R:ekobyn i Röstånga form

RÖSTÅNGA.

Det är oftast ett lägre marknadsvärde på bostäder och mark på landsbygden. Det i kombination med att det är dyrt att bygga nya hus, och att bankerna håller i sina pengar, gör att man kan bli tvungen att söka nya vägar. Precis det har man gjort i R:ekobyn i Röstånga, ett nytt bostadsområde som ser ut att bli verklighet inom en snar framtid.

Av
Mikael Öhrn

Träden står ännu kala och snöfläckar syns till här och där när projektledaren Viktor Zaunders står och pekar ut över åkrarna i sydväst, där det är tänkt att R:ekobyn i Röstånga ska växa fram inom de närmaste åren.

– Förhoppningen är att vi ska kunna börja bygga 2020. Sen hur lång tid det tar är svårt att säga nu. Vi är inte inne i projekteringsfasen riktigt än, säger han.

För precis som Viktor Zaunders säger befinner R:ekobyn sig ännu i ett tidigt stadium. I maj förra året fick man det slutliga beskedet från Jordbruksverket att projektet beviljas finansiellt EU-stöd i form av ett Leaderprojekt. Pengar som till viss del gick till en arkitektfirma i Malmö, där R:ekobyn ännu håller på att detaljplaneras.

– Vi vill ha klart ett första förslag i år, så att vi kan lämna in det 2019 och låta den politiska processen äga rum.

Men vad är då en så kallad ekoby? Olika beroende på vem du frågar, men den version som har framarbetats i just Röstånga börjar så sakteliga utkristalliseras.

– Grundgrejen är att vi siktar på ett boende för runt 100 personer. Det blir någonstans kring 30 hushåll, säger Viktor Zaunders och fortsätter:

– Men där ska även finnas plats för verksamheter som till exempel plantskola och jordförädling, samt verkstad, kontor och yoga- och dans.

Göran Sarner, en av initiativtagarna bakom R:ekobyn.

Göran Sarner, en av initiativtagarna bakom R:ekobyn. Foto: Privat

En stöttepelare i en ekoby är just gemenskapen. Tanken är att man ska ha så mycket som möjligt ihop.

– Det handlar då om allt ifrån just gemensam verkstad och tvättstuga, till att ha en plats för gemensamma måltider. Men utan att det blir krystat. Man bygger platser som det blir naturligt att samlas kring. Men det ska inte bara vara gemensam konsumtion, utan att man även skapar det tillsammans, säger Viktor Zaunders och betonar att det snarare handlar om att skapa en harmonisk plats, snarare än en plats där det finns en massa måsten.

– Vi vill ha en väldigt attraktiv plats där fokus ska ligga på livskvalitet. Det ska vara en vacker och trygg plats att bo och verka på. Den lyxen man inte har råd med om man bygger själv kan man kosta på sig när man bygger tillsammans, såsom inglasat uterum, bastu och den typen av grejer.

Efter att arbetet har varit ganska intensivt internfokuserat fram tills nu, räknar den ekonomiska föreningen bakom R:ekobyn med att kunna slå upp dörren mer på glänt i år så att intresserade kan börja ta del av informationen som finns. Senare i år hoppas man även kunna öppna upp för intresseanmälningar.

Mer information om R:ekobyn hittar du på rekobyn.se. Det finns även en Facebookgrupp som man kan gå med i.

Publicerad 26 February 2018 11:02