Svårtolkat men korrekt visar utredning

SVALÖV.

Svårtolkat, men allt har skett enligt gällande reglemente och delegationsordning. Det blev slutsatsen av den utredning som tillsattes av kommunen kring återanställningen av en tidigare personalchef som biträdande socialchef.

Av
Mikael Öhrn

Det har varit en del vågskvalp i kommunhuset den senaste tiden, men vinden börjar mojna. När det gäller den turbulens som uppstod när en tidigare personalchef återanställdes som biträdande socialchef av kommunchef Stefan Larsson, och detta dessutom med en betydande högre lön än tidigare, har en utomstående granskning nu visat att allt har gått rätt till. Åtminstone enligt gällande reglemente.

”Vi har kunnat konstatera att kommunens reglemente i viss mån kan betraktas som svårtolkad och vilket kan skapa onödiga missförstånd och leda till onödiga motsättningar inom kommunen”, skriver bland annat advokater Måns Ahlquist och Natalie Svensson i slutsatsen i sin granskningspromemoria.

Bland annat påtalar granskningen problemet med att kommunen har två dokument som reglerar löneöversyn, nämligen ”riktlinjer lön” och ”riktlinjer pågående anställning”.

Men granskningen konstaterar samtidigt att ”mot bakgrund av kommunens nuvarande reglemente är det vår bedömning att punkterna (…) hanterats och tolkats i enlighet med gällande reglemente och delegationsordning”.

– Jag tycker det är jätteskönt att veta att allting har gått rätt till, konstaterar Jan Zielinski (S), kommunstyrelsens nya ordförande.

Med anledning av den slutsats som granskningen kommit fram till, att till exempel de två olika dokumenten som rör löneöversyn ”bör samordnas så att inga tveksamheter råder för möjligheten för löneöversyn”, samt att det påpekas att varje dokument för sig även innehåller en del tolkningssvårigheter, särskilt i kombination med ingångna anställningsavtal, kommer kommunen också att se över detta.

– Det är obalans idag, där vi har en del dokument som krockar med varandra. Tar man ett beslut ska det vara klockrent, säger han.

Jan Zielinski betonar också fortsatt att man är i full färd med att bilda ett personalutskott, med anledning av denna granskning.

– Det hoppas vi ha klart en bit in i mars, absolut senast i början av april, säger han.

Under en presskonferens i förra veckan passade Jan Zielinski, å det egna partiets vägnar, även på att be Stefan Larsson om ursäkt för den kritik som partiet tidigare har riktat åt kommunchefens håll.

Publicerad 26 February 2018 10:33

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag