BT Kemi-skandalen i bok om svenska raseriutbrott

Av
SANDRA BJÖRKLUND QVARFORDT

SVALÖV. Boken “Svenska folket rasar” handlar om fyrtio händelser som fått svenskarna att rasa. I boken som släpps i mars berättas det om allt från mer triviala historier om när trillingnöten togs bort – till den mörka historien om BT Kemi-skandalen i 70-talets Teckomatorp.

I mars släpps boken “Svenska folket rasar” – en bok om ett fyrtiotal händelser som fått svenskarna att gå ut på gatorna i rent raseri. Bakom boken står André Vifot Haas och Erik Nahlén.

– Vi har skrivit en bok som vi själva ville läsa, säger Erik Nahlén och fortsätter:

– Svenskarna är kända för att vara ett lugnt och sansat folk men samtidigt rasar vi över saker som när trillingnöten togs bort eller när Idol-Eriks flickvän stannade på scenen för länge. Det är den krocken vi vill utforska.

En del av bokens historier handlar om triviala saker som när trillingnöten togs bort eller SJ:s “alltid försenade tåg”. Men en del av historierna är lite mörkare, berättar Erik Nahlén, som historien om BT Kemi och växtgiftet hormoslyr. – Vi ville berätta om BT Kemi-skandalen för att vi har uppfattningen att folk idag inte vet så mycket om det. Det är en stark berättelse om storbolag och myndigheter som går emot oroade medborgare, säger Erik Nahlén.

BT Kemi-skandalen utspelade sig på 70-talet. Växtgiftet hormoslyr, som innehöll ämnet dioxin som kan jämföras med en nervgas, hade då använts i flera år och många blev sjuka och for illa efter att de kommit i kontakt med ämnet. En del av hormoslyret tillverkades på BT Kemis fabrik i Teckomatorp och 1974 kunde man avslöja att BT Kemi grävt ner tunnor med giftigt avfall på området – vilket gjort att det så småningom börjat läcka ut farliga kemikalier i marken och i grundvattnet.

– Det är den största miljöskandalen i Sverige, säger Erik Nahlén om valet att ta med historien om hormoslyr och BT Kemi i boken.

– Trots att det är den största miljöskandalen i Sverige har svenska myndigheter varken gett erkännande eller betalat ut ersättning till de drabbade. De har lagt locket på, säger han.

Publicerad 05 March 2018 07:48