De unga vuxna ratar Svalöv – men ändå blir Svalövsborna fler

På fem år har 219 unga lämnat Svalöv

SVALÖV.

De unga i åldrarna 19-24 lämnar Svalöv för storstäderna. Anledningarna är jobb, bostad och utbildning. När de senare skaffar familj väljer dock många att flytta tillbaka.

Av
SANDRA BJÖRKLUND QVARFORDT

I Svalöv har andelen unga vuxna minskat med 9 procent de senaste åren, enligt en undersökning från Statistiska centralbyrån. Enligt kommunens egen befolkningsprognos har 219 personer i åldrarna 19-24 år flyttat från kommunen under åren 2012 till 2016.

Josefin Björsing från Kågeröd är 16 år och går på högstadiet i Svalöv. Hon ska så småningom söka till gymnasiet och har bestämt sig för att söka i Helsingborg. Hon är därmed en av de som söker sig utanför kommunen för utbildning.

– Jag förstår att unga flyttar. Det finns inte så mycket i Svalöv. Det är lättare att hitta jobb i storstäder. Och där finns mer att göra. Det är lite mer spännande, säger hon.

Josefin Björsing trivs i Svalöv och säger att det är ganska mysigt. Men hon kommer nog flytta därifrån – åtminstone under en tid.

– Jag vill bo i stan någon gång, men om man skaffar familj sen så är det nog lättare här.

Vad kan kommunen göra för att locka de unga till att stanna kvar här?

– Det är svårt att säga vad folk vill ha. Men kanske fler jobbtillfällen och mer utbildning, säger Josefin Björsing.

"De flyttar för jobb och studier", säger Unna Stenram om varför unga flyttar ifrån kommunen. FOTO: SANDRA BJÖRKLUND QVARFORDT

Unna Stenram, 59 år, har bott i Svalöv i tio år och trivs bra.

– Det är tråkigt att de unga flyttar, men jag kan förstå varför. De flyttar för jobb och studier, säger hon.

Vad kan kommunen göra för att locka de unga till att stanna kvar här?

– Det behövs bra utbildningar och möjlighet till jobb och bostad så att man kan både bo och försörja sig här. Och bättre kommunikation så att man inte behöver bil.

"Jag skulle vilja flytta till en större stad", säger Kidane Gebresalasie. FOTO: SANDRA BJÖRKLUND QVARFORDT

Kidane Gebreselasie, 47 år, kom från Eritrea till Svalöv för sju år sedan. Han tycker att Svalöv som bostadsort är okej, varken mer eller mindre.

– Jag skulle vilja flytta till en större stad. Svalöv är litet. När jag kom hit så frågade jag var centrum är nånstans, då sa dem att det här är centrum, säger han och skrattar.

Han är, likt Unna Stenram, också missnöjd med kommunikationerna till och från Svalöv – och även med utbudet i centrum:

– Det finns inget tåg. Och inte särskilt många affärer eller caféer. Man kan inte öppna en affär, för här finns inte tillräckligt med folk.

Svalöv lider dock inte bara av utflyttning – under åren 2012 till 2016 har 555 personer i åldrarna 25-44 flyttat hit. Detta kan förklaras med att många tänker likt Josefin Björsing, att Svalöv är bra att bo i när man skaffar barn och familj.

Jan Zielinski, ordförande i kommunstyrelsen i Svalöv, säger att de jobbar för att behålla de unga vuxna i kommunen.

– Vi hoppas ju att vi ska kunna locka dem till att stanna. Det har kanske stått stilla i agerandet, men jag hoppas att vi gör allt vi kan, säger han.

Han menar att Svalövs situation är långt ifrån unik.

– Jag tror att bilden ser likadan ut överallt. När man är ung vill man ut och prova vingarna. Sen kanske man kommer tillbaka igen. Men det är inget konstigt med att de vill testa sina vingar, säger Jan Zielinski.

Publicerad 06 March 2018 06:00