Nu svänger det om Teckomatorp

TECKOMATORP. Gamla skolan i Ask, Stationen i Röstånga och numera också Jamtorp på Aktivitetshuset 1896 i Teckomatorp. Det minst sagt svänger och gungar om kommunen. ”Vi ser gärna att det här blir en samlingspunkt ”, säger Claes Hallberg, en av initiativtagarna till Jamtorp.

Av
Mikael Öhrn

Sedan tidigare höll bland annat Dartklubben och scouterna till där, men Aktivitetshuset 1896 i Teckomatorp har utrymme till så mycket mer. En av de mer nytillkomna gästerna är musikarrangemanget Jamtorp, som har valt att satsa på temakvällar med öppen scen.

– Bara man är intresserad får man komma hit. Här är ju grejer. Vi har sagt att om det finns någon som inte kan men som har viljan, då hjälper vi till, säger Claes Hallberg.

Det är han och Janne Berglund, basist, respektive gitarrist, keyboardist och sångare i C & T Band (tidigare Coffee & Tea Blues Band) som håller i trådarna på Jamtorp.

– Vi vill få ut folk ur sina rum, där de sitter och pillar på sina instrument, fortsätter Claes Hallberg.

Man har redan haft en kväll dedikerad till country och en kväll dedikerad till hip hop, härnäst väntar en kväll som går under titeln ”gitarrnördar”, den 30 mars.

– Då ryms allt som handlar om gitarr. The Shadows och hårdrocksgitarr, ja vad som helst med fokus på gitarr, säger Janne Berglund.

Janne Berglund och Claes Hallberg in action inne i rockverkstaden.

Janne Berglund och Claes Hallberg in action inne i rockverkstaden. Foto: Mikael Öhrn

Därefter väntar kvällar dedikerade till 60-talspopen och visa/schlager. Att Jamtorp kör med just temakvällar, finns det så klart en anledning till.

– Om vi bara hade haft öppen session, då undrar man kanske ”jaha, vad är det då för musik”. Så här kanske man kan locka till sig de som är intresserade av just den här genren, sen när de väl är här börjar det här snacket. ”Jaha, du tycker om det, då kanske vi hade kunnat spela något ihop”. Om vi till exempel har visor/schlager, då vet folk vad som väntar och kan komma hit och sjunga med, säger Claes Hallberg.

Vad betyder en sån sak som Jamtorp för Teckomatorp?

– Det ska väl inte jag bedöma, men jag tycker personligen att det är viktigt med kultur, musik och att träffas över åldersgränserna. Musik är ett universalspråk, så vi ser gärna att det här blir en samlingspunkt där man kan öva och göra i princip vad som helst. Lokalen är full av möjligheter, säger Claes Hallberg, som också nämner att möjligheten att repa i lokalen förstås också finns.

Gamla Skolan i Ask, Stationen i Röstånga, Teckomatorps Humorfabrik, med mera, med mera, och nu Jamtorp i Teckomatorp - var kommer allt det lokala engagemanget ifrån?

– Det har funnits ett vakuum tidigare, det syftar väl till sig själv att fyllas ut med något. Sånt har gått i vågor sen i alla fall mitten av 90-talet. Det har bildats band, spelats musik och sen har det mattats av innan det har blivit nytändning igen. Vi hoppas det blir en riktig nytändning här, säger Janne Berglund.

– Framför allt hoppas vi på ett ökat samarbete med Röstånga och Ask, det är ju inte så att vi konkurrerar med varandra utan vi ska vara sammankedjade och hjälpa varandra, säger Claes Hallberg, ler och fortsätter:

– Vi får ju göra något för att behålla kändisskapet nu när snart miljöskandalen är överstökad. Då får vi hitta något annat att bli förknippade med.

Nästa Jamtorp är klockan 19 den 30 mars.

Resterande schema

30/3 Gitarrnördar

13/4 Visa/Schlager

27/4 Pop 60-tal

11/5 Jamtorp Party (”Sista kvällen är det en fest. Då försöker vi dra ihop mer folk och göra mer reklam för oss. Sen om vi ska ha ärtsoppa eller något att bjuda på, får vi se, men vi ska göra något festligare av det”.)

Publicerad 12 March 2018 09:00