Allt ljus på konstrundan

SIREKÖPINGE. Till påsken är det återigen tid för regionens konstnärer att slå upp dörrarna till sina ateljéer och verkstäder. Då tänder stengodslera- och porslinsleraskulptören Katarina Gustafsson upp.

Av
Mikael Öhrn

Intresset för att jobba med händerna fanns där för all del redan som liten, men i kamp med det stora djurintresset fick den kreativa ådran i henne snart ge vika. Det var istället när hon blev mammaledig 1972 som allt tog sin början.

– Då köpte min man en sparkskiva och lite lera till mig, minns Katarina Gustafsson, bördig från Umeå men numera boendes på Sireköpinge stengods.

Överallt står det fat, skålar och kanske framför allt lampor.

– Jag älskar det här med mysbelysning, så det är inga läslampor även om jag har några stora taklampor också. När det gäller mysbelysning är det ägglampan som är populärast, säger hon.

Även där kommer maken Lasse Gustafsson in i bilden.

– Det är han som hjälper till med det elektriska, annars blir det för mycket. Han får ju göra något, säger hon och skrattar.

Ägglampan kan ta sin lilla tid att skapa.

– En tog 100 timmar, men den är den mest beskurna jag gjort. Den har 2 560 hål och är tunn som en ståltråd. Det var meningen att det skulle bli 2 000 hål jämt till millennieskiftet, men jag räknade fel, säger hon och skrattar igen.

Visst finns det nyheter till årets konstrunda.

– Jag har någon ny kristallglasyr med små, små kristaller och som är ljust blå. Jag har annars bara mörkt blå. Sen har jag även lite porslinslera med kristallglasyr som blir transparent, säger Katarina Gustafsson, som har varit med i konstrundan sen starten.

– Den betyder jättemycket, speciellt här ute på landet, fortsätter hon.

Årets konstrunda pågår den 30 mars till den 8 april. Utöver Katarina Gustafsson deltar även Micke Berggren (tennsmide, Kågeröd), Bente Brosböl Hansen (keramik, Kågeröd), Susanne Jardeback Olesen (måleri, Ask) och Eva Nelander-Juntunen (textil och måleri, Billeberga) från kommunen i årets konstrunda.

Publicerad 19 March 2018 00:00

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag