"En linje som går över genregränserna"

Hallå där Anders Vestergård, ledare kulturlinjerna på Fridhems folkhögskola, om att en ny musikutbildning drar igång till hösten.

Av
Mikael Ohrn

Fridhems musiklabb – vad är det för något?

– Det är en linje för den som kanske har en bred musikalisk bakgrund och som inte passar in i en genre, utan flera, och för alla som kanske spelar flera instrument. Det är helt enkelt en linje som går över genregränserna. Det är också en linje för de som har en idé om vad de vill göra och som vill utveckla den under ett år.

Blir det en utbildning helt utan skolbänk eller hur kommer den se ut?

– Till stora delar kommer den att bedrivas i projektform där man får tydliga ramar och uppgifter och sen jobba med dem självständigt eller i grupp. Sen är det klart att vissa delar som rör komposition, då kanske man får sitta ner. Men istället för som i traditionell utbildning, där man sitter ner och har komposition kanske en timme i veckan, kan det kanske ingå i ett projekt där man kan jobba med det individuellt eller i grupp.

Det egna konstnärliga uttrycket och den kreativa processen står i fokus - vad innebär det?

– Många utbildningar utgår ifrån att de ska visa hur man ska göra, till exempel "så här spelar du ett instrument". Här är det mer inriktat på att förstå vad du behöver för att gå vidare. Mycket information finns idag ute på Youtube, men för att hantera den behöver du kanske känna till hur du själv fungerar. Eller att du har en idé om vilken musik du vill göra, men vad behöver du göra för att ta dig vidare? Det undervisar man ofta inte i, utan det är oftast undervisning i hantverket; men inte det andra. Det handlar mycket om att försöka få en utbildning som bejakar lusten att skapa.

Fotnot

Mer information om utbildningen och hur du söker finns på Fridhems hemsida.

Publicerad 22 March 2018 12:03

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag