Kommunen och Ring Knutstorp gör gemensam satsning

KÅGERÖD/KNUTSTORP.

Ring Knutstorp är ett av kommunens största besöksmål. Nu ska motorbanan och kommunen göra gemensam sak för att området ska utvecklas ännu mer.

Av
Mikael Öhrn

Svalövs kommun och Ring Knutstorp har skrivit en gemensam avsiktsförklaring för hur den anrika motorbanan och området däromkring ska utvecklas i framtiden. På önskelistan står bland annat en teknikpark, fler utbildningar och en förlängning av motorbanan.

– Vi är oerhärt glada att vi har kommit dithän att vi kan presentera den här avsiktsförklaringen, var kommunstyrelsens ordförande Jan Zielinskis (S) inledande ord på den presskonferens man kallat till i förra veckan.

– Slår det här väl ut kan det leda till utökade samarbeten inom utbildningsverksamheten, men även gynna att det blir fler arbetstillfällen, fortsätter han.

Magnus Öhrström, vd och anläggningsansvarig på Ring Knutstorp medger att kontakten med kommunen inte alltid varit så bra. Men att han nu ser en rejäl ljusning på den fronten.

– Jag känner att där finns en otrolig kraft och fart idag, det känns oerhört bra som företagare, säger han.

Svaret på vad han gärna vill se hända på området i framtiden kommer snabbt.

– Vi vill bygga ut banan, ha hit fler företag och ha hit fler utbildningar, säger han.

Redan idag finns det en gymnasieutbildning för tävlingstekniker genom Svalöfs Gymnasium, men det finns utrymme för mer.

– Det finns inom motor en massa grejer, framför allt inom utvecklingen av den nya generationens bilar, säger Magnus Öhrström och fortsätter:

– I Lund etableras det just nu en jätteanläggning. Alla företag kan inte ligga i Lund. Vi vill vara en del av detta, så att man även kommer hit och har testverksamhet här hos oss.

Utbyggnaden av den befintliga motorbanan ligger inte riktigt i startgropen, bland annat väntar man på klartecken från länsstyreslen gällande miljökonsekvenserna, men skisserna är åtminstone hyfsat klara.

– Det handlar om en förlängning av banan på 1,6 kilometer ungefär. Det är inte primärt att det är en förlängning, utan att vi ska ha två olika slingor så att man kan ha testverksamhet på den ena, säger Magnus Öhrström.

– I samband med utbyggnaden kollar vi även på möjligheten att köra riskutbildningar med lastbilar, så som man redan gör i Tyskland och Norge, säger Sten Gunnarsson, ordförande i AB Ring Knutstorp.

I avsiktsförklaringen ingår också att verka för en bättre standard på riksvägar 106, 109 och 110 och att man på så sätt förbättrar möjligheten att ta sig till Ring Knutstorp.

Publicerad 22 March 2018 14:44

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag