Striden om fibern

Fiberbesök skapar förvirring

SVALÖV. I dagarna har många på landsbygden i Svalövs kommun fått besök av representanter från fiberleverantören Zitius, som ingår i Teliakoncernen. Eftersom besöken sker i områden där många redan har tecknat avtal med fiberleverantören IP-Only, har det vållat viss förvirring. Telias representanter kan bekräfta att man är medvetna om att många redan har fiberavtal i de områden man besöker och att det rör sig om en riktad kampanj.

Jesper de Waard är en av de kundrådgivare från Telia som knackar dörr på landsbygden i Svalövs kommun.

– Det är ingen slump att vi är här just nu. Vi känner till hur situationen är och vårt mål är att säkerställa att man får fiber på ett eller annat sätt.

Jesper de Waard är kundrådgivare på Telia/Zitius och knackar dörr i Svalövs kommun.

Jesper de Waard är kundrådgivare på Telia/Zitius och knackar dörr i Svalövs kommun. Foto: Malin Nävelsö

JC Svensson, regionchef på IP-Only, menar att Zitius är ute i ogjort väder.

– Att de går ut i områden där en majoritet har tecknat avtal med oss känns ju ganska desperat. Det är lite beklagligt kan jag tycka, eftersom det skapar förvirring.

Sara, som bor utanför Röstånga och har fått besök av Zitius, tar chansen med dubbla avtal.

– Jag har anmält intresse. Jag bryr mig inte om vem som gräver, bara vi får hit det och jag tänker så här: varken IP-Only eller Telia kommer gräva fiber där det redan finns, därför kan de inte heller erbjuda eller ta betalt för en tjänst de inte kommer att leverera. Så betalningsskyldig blir man bara till den som gräver ner.

Jesper de Waard menar att Zitius erbjudande är riskfritt för de boende i Svalövs kommun.

– Vi binder inte upp någon kund, utan har respekt för de som redan har en avsiktsförklaring med annan leverantör. Vad det handlar om är att alla är angelägna att få fiber. Den dagen vi vet att det blir fiber från oss skickar vi ut en orderbekräftelse.

IP Only å sin sida har ett samverkansavtal med kommunen och arbetar vidare på det.

– Vi har tagit byggbeslut och kommer att hedra de avtal vi har. Planerad grävstart är i augusti. Jag förstår att man som kund blir orolig när man inte direkt ser grävmaskiner, men vi har lärt oss att det är bättre att ha alla avtal klara innan vi börjar, för att inte få några hinder sedan. Vi arbetar vidare med markavtalen och med övriga tillstånd som behövs, säger JC Svensson.

Svalövs kommun har ett samverkansavtal om fiberanslutning på landsbygden med IP-Only, något som inte hindrar Zitius, som ingår i Teliakoncernen, från att bedriva säljkampanj i områdena. Kommunens fibersamordnare, Robin Östlin, konstaterar att en viss förvirring nästan är oundviklig när det handlar om konkurrens på en fri marknad.

Olof Röstin (M), förste vice ordförande i kommunstyrelsen och som i rollen som ordförande i samhällsbyggnadsnämnden engagerat sig mycket i fiberfrågan, ser poängen med fri konkurrens på fibermarknaden. Han tycker ändå att Telia skapar onödig otydlighet med sin kampanj.

– Ärligt talat är det lite ful marknadsföring. IP-Only arbetar vidare med markavtalen och har planerad grävstart i höst, det är inget som ändrats. Teliakoncernen fungerade bra när det handlade om tätorterna, men när det gäller landsbygden upplever vi att de har varit ljumma i sitt bemötande.

Kommunpolitikern Olof Röstin (M) hoppas att det inte skall behöva bli ytterligare förvirring i fiberfrågan.

Kommunpolitikern Olof Röstin (M) hoppas att det inte skall behöva bli ytterligare förvirring i fiberfrågan. Foto: privat

I Svalövs kommuns bredbandsstrategi anges att 95 procent av hushållen i kommunen skall ha snabb internetanslutning om minst 100 Mbit/s senast 2020. Kommunen har just nu två samverkansavtal, med Svenska Stadsnät för fiber främst inom tätorterna och med IP-Only för fiber på landsbygden. Robin Östlin, bredbandssamordnade för kommunen, får en del samtal från kommuninvånare som undrar vad som nu gäller.

– Fri konkurrens råder, vilket innebär att kommunen inte kan rekommendera det ena eller det andra. Om man redan har avtal med IP-Only, men skriver på för båda, bör man vara extra uppmärksam på om det kommer byggbesked från Zitius. Då har man 14 dagar på sig att häva avtalet. Annars är avtalen rätt lika och båda innehåller en straffavgift, säger han.

Robin Östlin påpekar att Svalöv ligger ganska långt fram jämfört med andra landsbygdskommuner när det gäller fiberanslutning och att antalet anslutna har ökat rejält på sistone. På ett år har Svalöv klättrat 74 placeringar i listan över Sveriges kommuners fiberläge. 60 procent har en fiberanslutning och 74 procent har i dagsläget möjlighet att ha en. Det finns god möjlighet att kommunen når sitt mål om 95 procent snabba internetanslutningar före 2020.

Att bringa klarhet i vad som gäller när olika aktörer försöker ta marknadsandelar är inte alldeles lätt.

– Vi kan inte informera brett, eftersom läget kan ändras från vecka till vecka, säger Robin Östlin.

Olof Röstin tycker att det är tråkigt att det uppstår förvirring i fiberfrågan.

– Om Telia antyder att IP-Only inte skulle fullfölja jobbet så är det klart att folk blir oroliga. Sedan tycker jag att man aldrig skall smutskasta sina konkurrenter. Det är bättre att berätta varför man själv är bra.

Malin Nävelsö

Publicerad 25 April 2018 09:20