För Simon Lundmark är ungdoms-OS det stora målet för säsongen. Kvalet dit avgörs först senare på våren. Foto: Joel Winqvist

För Simon Lundmark är ungdoms-OS det stora målet för säsongen. Kvalet dit avgörs först senare på våren. Foto: Joel Winqvist

Trivs med kraftig vind i seglen

Landskronatalang tar danskar till hjälp

SEGLING. Den svenske mästaren Simon Lundmark tar nu danskar till hjälp för att fortsätta utvecklas. – Det är sjukt bra, menar Borstahuskillen om samarbetet.

I höstas blev Simon Lundmark från Borstahusens Segelsällskap svensk mästare i Laser Radial på SM i Motala. Han kom trea på en av världens största tävlingar, Kieler Woche i Tyskland, i somras. Han har stora utmaningar framför sig.

Tror på ungdoms-OS

Som en del i sin fortsatta utveckling tar han nu danskar till hjälp. Klubbtränaren Piotr Wojewski har även hand om danska damlandslaget, och med de danska damseniorerna kommer han i februari att åka på träningsläger till spanska Cadiz.
– Det är sjukt bra att kunna träna med bra, etablerade seglare. Jag har alltid varit fysiskt stark men jag har en del svagheter, menar 17-åringen.

Kan bli bättre

Han pekar ut starterna samt den taktiska biten som saker han känner att han kan förbättra.
– Placeringen är ju alltid väldigt viktig, det är ett beteende egentligen. Hur ska man ta sig fram och bli först? frågar han sig själv och menar att agerandet i starten och de taktiska bitarna ofta går hand i hand.
– För varje år som går så gör man det bättre, menar han.
Det stora målet för i år är ungdoms-OS, kruxet är att det endast är en utövare per land som får delta. Tre kvalomgångar ska genomgås, två återstår till våren. Just nu ser det väldigt bra ut för Simon.
– Nu har jag en komfortabel ledning. I slutet av april och i maj kommer det att avgöras. Som det ser ut nu är jag förhandstippad. Alla räknar i princip med att jag ska vinna. Det gäller att hålla lugnet nere och göra det jag kan, säger han.

”Stark fysiskt”

Vi tar en promenad de omkring två hundra meter som sträckan mellan familjebostaden och vattnet i Borstahusen utgör. Det blåser en del; Simon konstaterar att vindhastigheten är omkring 7-8 meter per sekund.
– Nästan idealiska förhållanden för mig, svarar han på frågan vilken vindstyrka som passar honom bäst.
– Jag vill ha rätt så mycket vind. 8-10 meter per sekund är mest optimalt för mig. Jag är stark fysiskt så jag har en fördel av det. Blåser det för lite kan jag inte utnyttja min fysiska styrka, menar han.

Publicerad 08 January 2014 12:00