Simon Lundmark i Borstahusens SS seglade hem det svenska kvalet till ISAF Youth World i Portugal i överlägsen stil. Foto: Kim Sandberg

Simon Lundmark i Borstahusens SS seglade hem det svenska kvalet till ISAF Youth World i Portugal i överlägsen stil. Foto: Kim Sandberg

Vind i seglet till Portugal

Av
Mikael Öhrn

Mikael Öhrn

SEGLING/BORSTAHUSEN. Det var inget snack om saken när Simon Lundmark från Borstahusens Segelsällskap seglade i hamn sitt stora mål för året. I juli är han Sveriges representant på herrjuniorsidan i Laser Radial på ISAF Youth Worlds i Portugal.

Från början till slut av det 22 lopp långa svenska kvalet till inofficiella ungdoms-OS - ISAF Youth Worlds - var det Borstahusens Simon Lundmark som hade kommandot i herrjuniorernas Laser Radial.
– Alla förväntade sig att jag skulle vinna. Det ställde till med lite press också, men det var bara att ta det lugnt och tänka på vad jag skulle göra, säger den 18-årige talangen och SM-vinnaren i Laser Radial från 2013, som hade säkrat sin plats i Portugal redan med två kvallopp kvar att segla.

Seglar för medalj

ISAF Youth World seglas i portugisiska Tavira den 12-19 juli och blir den blivande seniorens största mästerskap på juniornivå.
– Jag åker dit för att ta medalj. Sen får vi se hur det går. Det är fruktansvärt många duktiga seglare och jag tror att det nog finns 20 stycken som skulle kunna ta medalj, säger han.
Vad kommer att krävas av dig för att lyckas?
– Framför allt att jag är jämn och konstant bra. Man får inte ha några dippar.
Inför ISAF Youth World förbereder Simon Lundmark sig på tävlingar och träningar hemmavid, men kanske framför allt på den danska sidan av Öresund. Dels går nämligen junior-EM av stapeln där, dels tränar han extra med det danska damseniorlaget.
– Det ger fruktansvärt mycket. Segling är en sån grej att om du tränar med folk som är bra, blir du själv bättre, säger Simon Lundmark, som i Danmark får tillgång till den före detta Borstahusentränaren Piotr Wojewski, som numera är ansvarig för de danska damernas satsning inför OS i Rio de Janeiro.
Han har också jobbat för att bli bättre på att handskas med andra vindar än sin favoritvind.
– Som det är idag är jag väl relativt bra i allt. Jag har verkligen lyckats höja mina nivåer, men just när det blåser åtta till tio sekundmeter är jag riktigt bra.

Måste gå upp i vikt

I augusti byter han klass och går upp i Laser Standard och blir därmed senior. Då kommer han inte bara att behöva gå en match mot seglare som heltidssatsar mot OS i Rio de Janeiro nästa år, utan även gå ytterligare en viktmatch. I Laser Radial har han fått se till att inte väga för mycket för att det inte ska påverka seglingen, men i Laser Standard måste han istället upp åtta kilo.
– Det blir en himla massa timmar på gymmet samtidigt som jag får lägga om kosten. Hela vardagen måste gå ihop, det är inte bara att segla, avslutar Simon Lundmark.

Foto: Kim Sandberg

Foto: Kim Sandberg

Publicerad 27 May 2014 07:00