Vänsterpartiet fick nej i kommunfullmäktige till att återinföra medborgarförslag i Landskrona. Nu kommer partiet att lägga fram andras förslag som egna motioner. Foto: Arkiv
Vänsterpartiet fick nej i kommunfullmäktige till att återinföra medborgarförslag i Landskrona. Nu kommer partiet att lägga fram andras förslag som egna motioner. Foto: Arkiv
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Vänsterpartiet lägger fram andras förslag

FI-motion om integration först ut


LANDSKRONA. Under hösten motionerade Vänsterpartiet om att återinföra medborgarförlag i Landskrona. Det blev nej från alla övriga partier. Nu prövar V ett annat grepp – att lägga fram andras förslag som egna motioner.

– Sedan vi fick nej i fullmäktige så har vi gått runt på olika håll och hämtat in förslag, det har varit alltifrån färdiga texter till one-liners, säger Henning Süssner Rubin, gruppledare för Vänsterpartiets två mandat stora fullmäktigegrupp.

Först ut, eventuellt redan på nästa sammanträde den 29 februari, blir en motion ursprungligen från FI, som saknar egen representation i fullmäktige. Den handlar om integration och yrkar på att Landskrona ska erbjuda svenskundervisning till alla asylsökande, oavsett var de befinner sig i asylprocessen. I motionen yrkas också på att erbjuda alla asylsökande plats på ett språkpraktikprogram ute på arbetsplatser.

– Det är kul att jobba på det här viset, säger Henning Süssner Rubin, samtidigt är det lite sorgligt att det är ett sådant motstånd mot medborgarinflytande.

– Jag förstår att det är ett motstånd mot medborgarförslag så som de fungerade innan 2007. Jag har själv suttit i fullmäktige Norrköping när det behandlat förslag om att döpa om Motala ström. Men så fungerar det inte längre, nu kan medborgarförlagen gå direkt till nämnderna utan att först dras i fullmäktige.

Två förslag till från anna källa kommer V att lägga fram som motioner under våren berättar Henning Süssner Rubin, ett om att skapa ett familjecentrum på Norrestad, och ett om att stödja föreningars verksamhet för äldre genom att betala ut aktivitetsstöd även för åldern 65+.

Men riktigt vilka förslag som helst är inte V beredda att lägga fram i eget namn.

– Nej, de måste ju stämma med vår värdegrund. För någon som röstar på SD kanske det är bättre att söka sig någon annanstans.


Publicerad: 10. februari 2016 17:00
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få lokala nyheter
från Lokaltidningen Landskrona & Svalöv

Startsidan just nu