ÅSIKT. Lokaltidningens ungdomskrönikör Amina Korlat tycker till om det stundande valet. Foto: Kåre Sjöholm

ÅSIKT. Lokaltidningens ungdomskrönikör Amina Korlat tycker till om det stundande valet. Foto: Kåre Sjöholm

Närkontakt mellan fotbolls-VM och politik

Av
Amina Korlat tema.redaktion@lokaltidningen.se

KRÖNIKA. Jag satt och tittade på matchen mellan USA och Ghana nu i helgen och plötsligt slog det mig, politik och fotbolls-VM har så hemskt mycket gemensamt. Ju mer jag tänkte, ju fler likheter hittade jag och desto klarare stod det för mig att det i grund och botten är en spänning i luften både runt valet och runt hela VM.

Redan innan allt börjar har många valt favoriter och alla spelombud har tippat vinnare och riksdagsledare. Många av oss kollar på matcherna av ren nyfikenhet medan det för andra är en fråga om liv och död. Där finns fanatiker, fans och de som verkligen inte kunde bry sig mindre. Kommentatorerna är politikens journalister, en het debatt är som kvartsfinal och varje match är lika eldig.

Två lag står mot varandra, skakar hand och byter flaggor innan start för att sen verbalt så väl som tekniskt försöka få ned motståndarna. Lagkänsla och uppställning, alla har sin roll och tvingas leva upp till de förväntningar som ställs på dem. Ett rött kort dyker upp, en skattefiffling avslöjas, politiker avgår, tränare likaså. Fair play och fult spel, knep användas, svagheter avslöjas och utnyttjas. Styrkor inom den egna sammanhållningen märks och spås vidare på. Man lägger in starka kort och väljer att framhäva starka ledare, samtidigt som man plockar ut svaga.

Alla som håller på lagen och partierna hoppas på otroligt mycket, och besvikelsen blir stor när prestationerna inte räcker till. Samtidigt på en annan sida har någon annan lyckats överraska, växa och till och med bli ett hot. Italien åker ut och lämnar ett helt land bedrövat, Ghana avancerar och inger hopp i en hel kontinent.

Socialdemokraterna tappar och Sverigedemokraterna ser ut att bli vågmästare.
Sen kommer dagen D. Le grand finale. Förberedelserna har varit monumentala och alla har väntat på det stora avgörandet. Tiden tickar och strategier läggs upp. Ju närmare slutsignalen vi kommer märker vi att de kämpar hårdare, för att de av erfarenhet vet att allt är möjligt.

Innan vi vet ordet av är månader av förberedelser över och en klar vinnare står färdig att ta över tronen. För motståndaren är förlusten tung men sedan inser både de och vi andra, att det trots allt bara är fyra år kvar tills det hela drar igång, igen.


Vem är Amina Korlat?

Ålder: 18 Framtidsplaner: Nybakad student. Ska sedan läsa Strategisk Kommunikation vid Lunds Universitet - Campus Helsingborg. Gör helst på fritiden: Är med vänner och njuter av livet. I stort sett. Fika, bio och utekvällar. Äter choklad och lyssnar på musik samt tränar på gym. Detta ville jag bli när jag var liten: "Min dröm sen jag kan minnas har varit att bli journalist, men när jag var väldigt liten ville jag bli städerska. Jag gillade att hjälpa till, laga mat och städa med föräldrarna. Men det var nog när jag var sju år eller något, sen jag började skolan har jag fastnat för skrivandet."

Publicerad 01 July 2010 03:00