Fanny Nyberg insåg att systerns missbruk gjorde henne medberoende. Foto: Privat

Fanny Nyberg insåg att systerns missbruk gjorde henne medberoende. Foto: Privat

Drogerna tog Fannys lillasyster

SKÅNE. Nyligen hölls konferensen Sverige mot narkotika i Landskrona. Bland deltagarna finns Föräldraföreningen mot narkotika i Malmö (FMN). En av många som valt att engagera sig i föreningen är Fanny Nyberg. För fem år sedan dog hennes lillasyster av en överdos – endast 20 år gammal.
Frida kom i kontakt med alkohol och droger redan som 12-åring. Det som började med cannabis eskalerade så småningom till heroinmissbruk. Men det dröjde ytterligare fyra år innan Fanny Nyberg och föräldrarna förstod att något inte stod rätt till.
– Det fanns inte på kartan att Frida skulle vara missbrukare. Hon umgicks inte med ”fel” folk och visade inga tecken som man brukar lära sig att leta efter. Men missbrukare är bra på att manipulera, ljuga och dölja det de gör, säger Fanny Nyberg.
Systern tonade ner allvaret i sitt missbruk och menade att hon kunde sluta när hon ville. Det skulle visa sig att hon hade fel.
– Hon svek sina löften hela tiden och uteblev från träffar med familjen och släkten.

Radikal lösning
Familjen valde att ta kontakt med Föräldrar mot narkotika. Där fick de rådet att stänga ute Frida. Bokstavligen.

– Vi tog ifrån henne husnycklarna och kastade ut henne. Det kändes hemskt, men vi fick lära oss att missbruket måste få kännbara konsekvenser, säger Fanny Nyberg.
Hon minns särskilt en gång när systern ringde på för att hämta saker till sin nya bostad.
– Jag gick bakom henne som en väktare och kollade vad hon tog från garderoben. Det kändes fruktansvärt, men i efterhand har det visat sig att det blev ögonblicket då Frida nådde botten och bestämde sig för att göra något åt sitt missbruk.
Systern lades in på ett behandlingshem och lyckades bli nykter narkoman.

– Långsamt fick vi tillbaka en relation som syskon. Innan dess kände jag mig mest som en tredje förälder, berättar Fanny Nyberg.

Tog ett återfall
Frida fick en praktikplats och skulle snart få en egen lägenhet.
Då inträffade det som inte fick hända.

– Frida och hennes kille tog ett återfall genom att ta metadon. De hittades döda i var sitt rum i en bekants lägenhet.
Enligt Fanny Nyberg är dödsfallet ett tydligt exempel på att en nykter narkoman måste arbeta med sitt missbruk livet ut.

Men berättelsen om Frida handlar minst lika mycket om att vara medberoende som anhörig. Något många inte alltid är medvetna om.
– Man blir väldigt påverkad som anhörig. Det kan handla om att man är kontrollerande eller arg. I många fall försöker man även släta över problemet och rent av att hjälpa missbrukaren. Själv kände jag en otroligt stor bitterhet, berättar Fanny Nyberg.

Var själv beroende
Insikten om hon var medberoende fick Fanny Nyberg att engagera sig i Föräldraföreningen mot narkotika i Malmö, där hon är styrelseledamot. Föreningen har även kontaktgrupper i Trelleborg, Ystad och Båstad..
– Vi erbjuder drogtester och föreläser ute på skolor. Men mycket handlar även om rådgivning till de anhöriga, förklarar Fanny Nyberg.
Hon påpekar att många som är medberoende stirrar sig blinda på missbrukaren. Men den anhörige är i minst lika stort behov av hjälp.
– Om man inte får hjälp så blir man aldrig kvitt sitt medberoende. Öppenvården erbjuder behandlingar och mitt råd är att man ska ta chansen om man får erbjudandet, säger Fanny Nyberg.
Väckte starka reaktioner
I somras skrev Fanny Nyberg en debattartikel i Sydsvenskan om faran med cannabis. Texten väckte starka reaktioner hos så kallade cannabisaktivister, som sätter individens frihet i centrum.
– Många hängde upp sig på mitt påstående om att människor dör av cannabis. Jag menar att det stämmer eftersom många som till exempel dör i trafikolyckor haft både alkohol och cannabis i blodet.
De senaste årens allt mer liberala syn på cannabis har inte gåt Fanny Nyberg obemärkt förbi.
– När vi är ute och föreläser på skolor så hänvisar många elever till internetsajter som jag anser är högst tvivelaktiga. Många pekar också på hur bra alla mådde av att röka cannabis under på 70-talet. Men vad många inte vet är att THC-halten (den aktiva substansen i cannabis red. anm.) är mycket högre idag, påpekar Fanny Nyberg.

Skriver på en bok
Ett annat problem som seglat upp på senare år är den syntetiska drogen Spice, som skördat flera liv enbart i Sverige.
– Tillverkarna förändrar hela tiden den kemiska sammansättningen för att ligga ett steg före lagstiftningen. Det gör att man inte vet vad man röker.
Kampen mot drogerna tar aldrig slut. Fanny Nyberg skriver på en bok om systern Frida och hur det är att vara medberoende.
– Min dröm är att få ge ut boken någon gång. Jag tror att berättelsen om Frida kan få folk att tänka till, säger Fanny Nyberg.

Publicerad 01 October 2015 11:12