Krögarparet Comstedt, Malin och Peter lever sin dröm på sin gård, Sjöborgen. Här står historiska recept tillagade på tidstypiskt sätt på menyn. Foto: Oskar Tinggren

Krögarparet Comstedt, Malin och Peter lever sin dröm på sin gård, Sjöborgen. Här står historiska recept tillagade på tidstypiskt sätt på menyn. Foto: Oskar Tinggren

Krögarpar valde att följa sin dröm

Startade 1800-talsrestaurang på sin gård och lever på egenproducerat

Av
Markus Celander

LIVSSTIL. Krögarparet Malin och Peter Comstedt lämnade sin framgångsrika restaurang i Alvesta för att istället satsa på sin dröm – en lantlig gourmetrestaurang hemma på gården.
– Vändpunkten kom när våra barn ifrågasatte att vi aldrig var hemma, säger Peter Comstedt.

Fram till för några år sedan drev de framgångsrikt restaurang och catering i Alvesta. Men det hade sitt pris – de arbetade ständigt.
De insåg att situationen var ohållbar när 14-årige sonen började hjälpa dem i restaurangköket.
– Vi trodde att det var för att han är intresserad av matlagning, men när vi förstod att han gjorde det för att jag och Malin skulle få mer fritid så fick vi oss en tankeställare, säger Peter Comstedt.

Hösten 2011, en månad innan de skulle förnya kontraktet på restaurangen, bestämde de sig för att det fick vara nog.
Istället satsade de på sin dröm – Sveriges första utomhusrestaurang hemma på den egna gården utanför Moheda, ett par mil norr om Alvesta.
– Vi hade det tufft under ett års tid, innan vi kom igång. Beslutet att säga upp kontraktet var ju oplanerat, så vi hade ingen ekonomisk buffert, berättar Peter Comstedt.
– Men det gick, vi valde bort all lyx och jobbade hårt med att göra i ordning på gården.

Sedan 2013 arbetar de heltid med sin restaurang, som heter Malin & Peter på Sjöborgen. Beslutet de tog hösten 2011 innebar även ändrad livsstil – numera lever de på det som de odlar och föder upp på sin gård, berättar Peter Comstedt.
– Vi mår mycket bättre av att äta egenproducerat utan kemikalier.

På Malin & Peter på Sjöborgen tillagas maten utomhus med hjälp av eld och rök. Recepten är från 1850 och framåt. Konceptet har blivit så framgångsrikt att de planerar att utveckla det till att omfatta även en inomhusservering i mangårdsbyggnaden.

Sjöborgen har fått en hel del uppmärksamhet i lokalpressen och bland annat fått ett hederspris från Ostkakans Vänner i Småland.
Men någon risk att de nu hamnar i ekorrhjulet igen när verksamheten växer ser inte Peter Comstedt.
– Det är stor skillnad nu mot tidigare. Vi arbetar visserligen sju dagar i veckan, och det kan vara ett tungt arbete, men vi finns ju här hemma hela tiden och umgås med varandra.
– Vi lever helt enkelt ett mycket rikare liv nu än tidigare och gör saker på vårt sätt och på våra villkor.

Publicerad 01 January 2016 08:00