Sami alabdullah har börjat få ett par vänner i sin nya hemstad. Han vill skynda sig att lära sig svenska för att kunna läsa klart sin utbildning.

Sami alabdullah har börjat få ett par vänner i sin nya hemstad. Han vill skynda sig att lära sig svenska för att kunna läsa klart sin utbildning.

Sami Alabdullah tvingades bryta upp och starta om

Av
Anna Fröjd

FLYKT. Sami Alabdullah hade ett år kvar på sin ingenjörsutbildning när kriget i Syrien tvingade honom att fly. Nu är Malmö hans nya hemstad och universitetet är målet.
Sami Alabdullah hade redan flyttat för att starta ett nytt kapitel i sitt liv. Han är född och uppvuxen i Saudiarabien, av syriska föräldrar, men eftersom de saknade medborgarskap var syskonen inte tillåtna att läsa på universitetet.
Tillsammans flyttade de till Syrien för att plugga. Sami Alabdullah satsade på en framtid inom oljeindustrin. I Syrien fanns det många företag i branschen och med en oljeingenjörsutbildning såg han framför sig goda chanser till jobb.

Men kriget kom i vägen.
2011 kom den Arabiska våren till Syrien. Men istället för en chans till demokratisering blev det början på det ännu pågående Syriska inbördeskriget. 2012 tvingades syskonen lämna landet.
– Vi hade visum till Saudiarabien och när kriget bröt ut flyttade vi tillbaka.
Då hade Sami Alabdullah ett år kvar till sin ingenjörsexamen.
– I Saudiarabien var det katastrof.
Efter nästan två år utan möjlighet att studera gick hans tillfälliga arbetsvisum ut. Sami Alabdullah bestämde sig för att ta sig till Europa. Till Turkiet kunde han flyga på sitt syriska pass. Men där tog det stopp. Det enda alternativet till Europa var sjövägen till Grekland. Och som tusentals andra det senaste året köpte han en dyr plats i en liten plastbåt.
– Båtresan kostade 1 000 euro och vi var tio vuxna och fyra barn ombord. Det kändes inte bra, säger Sami Alabdullah.
Från Grekland lyckades han gömma sig i lasten på en lastbil.
– Lastbilen stannade till, någon öppnade och sa att vi var i Sverige.
Det var september 2014 och Sami Alabdullah hade kommit till Malmö. I dag har han uppehållstillstånd, bor i en egen lägenhet och har påbörjat sitt nya liv. Måndag till fredag går han till skolan för att lära sig svenska, men utan vänner och familj kan det vara svårt att få tiden att gå och det blir många kvällar på gymmet.
– Jag har gått till stranden, ätit hamburgare och åkt till universitetet i Lund och tittat.
Det är universitetet han längtar till.
– Sverige är bra. Det finns ett fungerande system, demokrati och fred. Men vädret är konstigt. Vintern tar lång tid och sommaren är kort. Annars känns allt normalt. Det jag saknar mest här är mamma, säger Sami Alabdullah.

Publicerad 01 January 2016 06:00